Regionalna platforma: Put do pravde za ubistva novinara mora biti znatno kraći

0
380
Source/Author: Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara
Source/Photo: Foto: Slavko Curuvija fondacija

Beograd, 5.04.2019. – Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova, pozdravlja prvostepenu osuđujuću presudu optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije koje se dogodilo 11. aprila 1999. godine.

Slavko Ćuruvija ubijen je usred dana ispred zgrade u kojoj je živeo. Kako piše u optužnici, on je ubijen “zbog javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje”. Suđenje je počelo pre četiri godine, a od samog ubistva prošlo je skoro 20 godina.

Specijalni sud u Beogradu u postupku za to ubistvo osudio je danas na zakonske kazne četvoricu optuženih pripadnika nekadašnjeg Resora državne bezbednosti. Radomir Marković i Milan Radonjić osuđeni su na po 30, a Ratko Romić i Miroslav Kurak na po 20 godina zatvora, dok neposredni izvršilac ubistva i dalje nije otkriven.

Podsećamo da je izvan ratnih dejstava na ovim prostorima u poslednjih 30 godina ubijeno petoro novinara. Do sada su donete samo dve osuđujuće presude (pravosnažna u slučaju ubistva Pukanića i prvostepena u slučaju Slavka Ćuruvije), ali ono što brine novinarska udruženja i sindikate je što ni u jednom slučaju nisu otkriveni ključni nalogodavci.

Regionalna platforma podržava napore nadležnih organa da počinioce najtežih zločina učinjenih protiv novinara privedu pravdi, ali onespokojava sama činjenica da su od ubistva Slavka Ćuruvije do presude prošle dve pune decenije.

Bezbednost novinara i borba protiv nekažnjivosti za zločine nad novinarima su od suštinskog značaja za očuvanje osnovnog prava na slobodu izražavanja, zagarantovanu članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Prishtina – Sarajevo- Zagreb, 05.04.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije