Reporteri o suđenju zbog paljenja kuće Jovanovića: Okončajte nekažnjavanje zločina nad novinarima

0
258
Source/Author: P. G. / Cenzolovka
Source/Photo: Perica Gunjić / Cenzolovka

BEOGRAD, 24.08.2020. – „I lokalni novinari zaslužuju da budu zaštićeni“, ističu Reporteri bez granica, koji su objavili seriju tvitova, podsećajući na nastavak suđenja zbog paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, kao i na napade na novinare lokalnih medija širom Srbije

Reporteri bez granica na svom Tviter nalogu podsećaju da će se od 24. do 27. avgusta ponovo suditi optuženima za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića u decembru 2018. godine. 

RBG apeluju na sudije da u procesu – koji traje više od godinu dana i koji je praćen opstrukcijama od strane optuženih i njihovih advokata – iskoriste priliku i okončaju nekažnjavanje najtežih zločina prema novinarima.

Reporteri bez granica su se u seriji tvitova osvrnuli na napade na novinare u Srbiji i podsetili da su se lokalni mediji koji izveštavaju o politici i korupciji prethodnih nedelja suočavali sa ozbiljnim pretnjama.

Oni podsećaju da je u Novom Pazaru na ulici napadnut direktor Televizije Sandžak Salahudin Fetić.

Pored njega, Saša Stojković, urednik portala Infovranjske, bio je na meti političkih napada, pošto ga je vranjski odbor Srpske napredne stranke u saopštenju teško izvređao.

Reporteri podsećaju i da je neko oštetio vozilo redakcije još jednog kritičkog medija – Glasa Podrinja.

Ukazuju i na to da su „u južnoj Srbiji dva muškarca pretila porodici Jetona Ismailija, urednika portala na albanskom Folonline, najverovatnije zbog njegovog izveštavanja“.

Reporteri bez granica ističu i slučaj bujanovačkog novinara Nikole Stevanovića, kome je saobraćajni policajac pretio batinama dok je sedeo u kafiću. Policajci koji su sedeli sa njim u društvu nisu uradili ništa da pomognu novinaru Bujanovačkih.

„I lokalni novinari zaslužuju da budu zaštićeni“, ističu Reporteri bez granica.