Šta se zna o slučaju Cvetković, dok javnost čeka njegovo obraćanje

0
51

BEOGRAD, 18.06.2018. – Prvi rezultati istrage o nestanku Cvetkovića biće poznati za tri do četiri dana, za N1 je potvrdio tužilac Osnovnog tužilaštva iz Vršca Tihomir Knežević.

U međuvremenu, novinarska udruženja zahtevaju od državnih organa da objasne gde je on od trenutka pronalaženja boravio, budući da je iskaz dao u svojstvu oštećenog.

Nestao u sredu. Pronađen u petak. Otkad mu se, paradoksalno, gubi svaki trag, do danas popodne, kada ga je ekipa N1 srela u gradu u kom živi, Beloj Crkvi.

Ministar policije tvrdi Cvetković je bio na “bezbednom mestu”.

Iz istrage iznosi samo ono što sme.

“Na jedno od direktnih pitanja da li je u svemu učestvovao neko iz njegovog privatnog miljea, dakle neko iz njegovog ličnog okruženja, Cvetković rekao “ne”, a poligraf je pokazao da to baš nije tačno”, naveo je ranije danas ministar Stefanović.

To, tvrdi, Stefanović potpuno jasno pokazuje da je u svemu učestvovalo više osoba. Tabloidi bliski vlasti idu i korak dalje. Imaju, pišu, saznanja iz istrage da je, uz pomoć domaćih i stranih faktora, Cvetković, kažu, lažirao svoju otmicu.

Novinarska udruženja osuđuju curenje informacija iz istrage u medije. To je, kažu, katastrofalan način komunikacije državnih organa sa građanima.

Saopštenje NUNS i NDNV: Zahtevamo od nadležnih državnih organa da što pre saopšte javnosti dosadašnje nalaze istrage, bez spinovanja i političke propagande. Pozivamo i Stefana Cvetkovića da se što pre, ako je u mogućnosti, obrati javnosti i saopšti šta mu se dogodilo, gde se nalazio ovih dana i zbog čega se nije oglašavao.

U nedelju rano ujutru, Cvetković se javio majci koja je, za agenciju Beta, potvrdila da joj je rekao da stiže kući.

“Pa zašto nije bio dosad? U čemu je problem? To su najjeftinije prevare. Taj čovek mora da se pojavi na televiziji da bismo mi znali. Zašto njega toliko dana drže izvan javnosti”, pita novinar Slobodan Stupar.

Dok javnost čeka da novinar objasni svoju verziju, zvanična mu, čini se već sada, ne ide na ruku. Jer suprotno tvrdnjama novinara, ministar policije iznosi detalje istrage da u Cvetkovićem vozilu, osim njegovih, nisu pronađeni tuđi otisci i DNK.

Sporna je, kaže Stefanović, i izjava da su ga izvukli iz kola, jer svedoci tvrde drugačije.

Cvetkovićevu verziju da je bio na benzinskoj pumpi i da su ga pratili, demantuju i snimci video nadzora na kojima njegovog auta uopšte i nema.Ključni dokazi i dalje se veštače.

Zato je Osnovnom javnom tužilaštvu iz Vršca policija dostavila samo deo materijala. DNK analize s lica mesta, iz auta i s ručnog sata, kao i analize poziva – stići će za tri-četiri dana, potvrdio je za N1 tužilac Tihomir Knežević. Tek ti dokazi, kaže, mogu potvrditi priču Cvetkovića ili je dovesti u sumnju.