Suša: REM mora da radi u interesu javnosti, a ne partija

0
313
Source/Author: FoNet
Source/Photo: www.mc.rs

BEOGRAD; 14.03.2017. – Bivša članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Gordana Suša rekla, povodom najave tog tela da neće raditi monitoring medijskog sadržaja tokom kampanje, da je zakon precizan i da REM ne bi trebalo da radi u interesu partije već javnosti.

REM je najavio da neće raditi monitoring medijskog sadržaja tokom kampanje za predsedničke izbore, već da će nadzor vršiti po prijavama građana o uočenim nepravilnostima.

“Ne znam da li je to zvaničan stav Saveta REM ili omaška nekog iz tog tela, jer zakon je precizan, ne radi REM u interesu neke partije već javnosti, dovoljno je da javnost zahteva, REM bi već po tom principu trebalo da radi. Član 5 zakona o elektronskim medijima jasno kaže šta su dužnosti REM”, rekla je Suša u Danu uživo N1.

Stvar je veoma jasna i “sada možemo da se pitamo u čijem interesu regulatorno telo radi ako je to njihov stav”, rekla je Suša.

Šef pravnog tima CRTA posmatračke misije Građani na straži Pavle Dimitrijević rekao je da ako se najave REM pokažu kao tačne, to znači da se to telo izuzelo iz ovlašćenja i da se svelo na minimum svog rada, a to su prijave.

“To je pitanje za REM, interes građana je da imaju informacije u kojim slučajevima su emiteri prekršili propise, mi smo u situaciji da izveštavanje medija nema ko da prati sa strane institucija i to je jako loše”, kaže Dimitrijević.

Suša je rekla da nije stvar u tumačenju, jer je dosadašnja praksa pokazala da su se raniji izveštaji o monitoringu objavljivali.

“Prioritetan stav REM je da analizira rad medija, ako nema monitornig službu, na osnovu čega donosi opomene, upozorava, neku televiziju privremeno zatvori… Dosadašnja praksa je pokazivala da su se svi ti izveštaji objavljivali, ovo je prekidanje dosadašnje prakse i nema veze sa zakonom”, kaže
ona.

Dimitrijević je dodao da REM svojim nečinjenjem štetno deluje na izborni proces i ističe da je i Skupština imala zakonsku obavezu da formira nadzorni odbor koji bi pratio rad emitera, ali se to nije desilo. Kako smatra, opšta klima je da nema nezavisnih tela koja bi pratila izbore.

Suša je istakla da “odgovorno tvrdi da postoji izveštaj REM o prethodnim vanrednim parlamentarnim izborima”, i postavlja pitanje zašto niko neće da ga objavi.

“Da li REM radi u intersu javnosti ili partije na vlasti ili neke interesne grupe. Izveštaj postoji, videla sam ga. Izveštaj je završen, ali nije ugledao svetlost dana”, istakla je ona.

Suša je rekla da je iznenađena izjavom da REM nema softver za praćenje predizbornog programa, iako je on kupljen kada je ona bila član Saveta tog tela.

“Besmislen izgovor oko softvera, kompletan sistem je uspostavljen u REM, bila sam u komisiji koja je odlučivala na osnovi javnih nabavki, softver može da uvidi kada premijer ili ministri koriste svoje funkcije za kampanju”, rekla je ona.

Samo prvog dana kada su raspisani izbori, na jednoj televiziji Vučić je imao više od 1.000 sekundi – u poređenju sa drugima, Popović nula, Janković 15 sekundi. Merač nije potreban kad pogledate kakva je kampanja i vidljivost Vučića u odnosu na njih, krše se sva pravila ravnomerne zastupljenosti.