Vasiljević: Neprofesionalna odluka

0
280
Source/Author: FoNet
Source/Photo: Foto: N1

BEOGRAD, 10.01.2018. – Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević prigovorila je danas Evropskoj federaciji novinara (EFN), čija misija sredinom januara dolazi u Beograd, što nije zatražila sastanak i sa Aleksandrom Vučićem, “koji je glavna meta većine njihovih kritika”.

Kao što je prošle godine najavljeno, EFJ šalje istaknutu „misiju za utvrđivanje činjeničnog stanja“ u Srbiju u januaru ove godine, podseća Vasiljević u pismu predsedniku EFJ Bliheru Bjeregordu.

U pismu prosleđenom Udruženju novinara Srbije (UNS), Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS), predstavnicima Evropske unije (EU) i Evropske komisije, kao i novinarima agencija AP i AFP, Vasiljević napominje da je delegacija EFN zamolila za sastanak sa predsednicom Vlade Srbije, Anom Brnabić.

„Međutim, nisu tražili da se sastanu sa predsednikom Republike Srbije, Aleksandrom Vučićem, koji je glavna meta većine njihovih kritika“, ukazuje Vasiljević.

Kako prenosi UNS, Vasiljević navodi da je pre dva meseca pisala Bjeregordu, komentarišući njegovu izjavu da je Srbija trenutno najgori primer kršenja medijskih sloboda na Balkanu, i naglašava da bi duh poštenog postupanja nalagao da „EFN takođe zatraži sastanak sa predsednikom“.

Naročito pošto EFN tvrdi da on pokušava da zatvori sve nezavisne medije, objašnjava Vasiljević i pita „zar ne bi bilo pošteno da mu predstavnici EFN lično kažu zašto smatraju njegov odnos prema medijima problematičnim?“

I da mu pruže priliku da predstavi svoje viđenje situacije i da iznese svoje argumente, dodaje Vasiljević, koju zbunjuje „činjenica da oni nisu tražili sastanak sa predsednikom Srbije“.

„Da li me to navodi na zaključak da misija EFN ne dolazi u Srbiju kako bi utvrdila činjenično stanje? Da li je njihova misija, zapravo, ista kao misija NUNS? Da li EFN dolazi da promoviše političku agendu grupe koja sebe naziva ‘nezavisnim’ medijskim udruženjem“, pita Vasiljević.

„Šta bi moglo motivisati EFN da bojkotuje jednog pojedinca koga oni i NUNS rutinski krive za sve što u Srbiji ne valja? Nikako ne uspevam da shvatim tu logiku“, napominje Vasiljević.

„Na koji bi način sastanak sa predsednikom mogao da ugrozi njihovu ‘misiju’? Bez obzira na njihovu motivaciju, ova odluka je, u najmanju ruku, neprofesionalna“, smatra Vasiljević.

Ona ističe da „ovo pismo upućuje svim predstavnicima EU, istim onim koje su EFN i NUNS kontaktirali kada su iznosili tvrdnje da u Srbiji nema medijskih sloboda“.

„Takođe, kopiju šaljem i predstavnicima stranih medija u Srbiji, da ga slobodno koriste tokom pokrivanja misije EFN“, precizira Vasiljević i podseća da se „misija za utvrđivanje činjeničnog stanja obično pokreće da se isprave predrasude.

Njoj se, međutim, čini „da EFN-ov odabir (ili propust u odabiru) sagovornika ukazuje na želju da se potvrde već postojeće predrasude“.

„Veoma sam razočarana njihovim pristupom, jer sam se nadala da će njihov cilj biti da se sastanu, ne samo sa predstavnicima NUNS, već i sa predstavnicima drugih medijskih organizacija u Srbiji, ukoliko im je cilj da otkriju prave činjenice o situaciji u ovoj zemlji“, navodi Vasiljević.

„Očigledno sam pogrešila. To će pre biti ‘misija koja potvrđuje NUNS-ove činjenice’, što je, takođe, u redu, ali onda bi to“, zaključuje Vasiljević, „trebalo jasno da se kaže, a ne da se javnost pogrešno obaveštava o pravom cilju misije“.

Nezavisno udruženje novinara Srbije, koje koordinira posetu misije EFN, proteklih dana je negodovalo što predsednica Vlade Ana Brnabić neće primiti delegaciju evropskih novinara.