Zaustaviti prijetnje Draganu Janjiću

0
441
Source/Author: Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara
Source/Photo: Medija centar

BEOGRAD, 24.01.2018. – Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje ozbiljne prijetnje i poruke mržnje upućene glavnom uredniku novinske agencije Beta i potpredsjedniku Nezavisnog udruženja novinara Srbije Draganu Janjiću.

Od 16.01.2018, sa Fejsbuk stranice Srbija NASA zemlja Draganu Janjiću stiglo je više od 300 komentara sa različitim uvredama, ali i direktne prijetnje smrću – ‘Na Kalemegdan pa metak u čelo’, ’Obesiti ga trgu’ i slično. Imajući u vidu da se na stranici traže, a potom i nude podaci o njegovoj adresi stanovanja, Regionalna platforma smatra da je bezbjednost Dragana Janjića direktno ugrožena. Prema informacijama Nezavisnog udruženja novinara Srbije, hajka je pokrenuta sponzorisanim postom što ukazuje da se radi o organizovanoj kampanji protiv Janjića.

“Na konferenciji za štampu povodom ubistva Olivera Ivanovića, srpskog političara sa Kosova, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je direktno prozvao Janjića i na taj način indirektno ohrabio ovu jezivu kampanju protiv njega”, izjavio je Slaviša Lekić, predsjednik NUNS-a. Lekić objašnjava: “Janjiću, jednom od najuglednijih novinara u Srbiji je zbog izraženog mišljenja na tviteru da su ‘počele likvidacije političkih protivnika’ direktno prijećeno prebijanjem, čak i ubistvom pri čemu je javno nuđena informacija o tome gdje živi. Očekujem od tužilaštva da reaguje odmah i spriječi dalje ugrožavanje njegove bezbjednosti.“

Regionalna platforma zahtijeva od nadležnih organa Republike Srbije da odmah preduzmu sve zakonom predviđene mjere protiv pojedinaca koji putem društvenih mreža otvoreno pozivanju na linč Dragana Janjića. Od najviših predstavnika vlasti Republike Srbije se traži da javno i nedvosmisleno osude prijetnje i poruke mržnje prema Janjiću.

Regionalna platforma podržava Nezavisno udruženje novinara Srbije i njegove napore da zaštiti novinare i slobodu govora. Istovremeno, pozivamo međunarodne organizacije da izvrše dodatni pritisak na vlasti u Srbiji da poštuju slobodu izražavanja i slobodu medija i da osiguraju bezbjednost novinara.

Platforma takođe, podržava sve neformalne inicijative novinara koje osuđuju prijetnje i iskazano neprijateljstvo prema Draganu Janjiću.

U Srbiji je tokom 2017. godine registrovano 32 incidenta, od kojih je 6 fizičkih napada na novinare, 22 prijetnje, 2 napada na imovinu kao i po jedan slučaj nadzora i diskriminacije.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije