Regionalna platforma: Vlast mora osigurati sigurno radno okruženje za novinare i medijske radnike

0
40

KONJIC, 23.08.2018. – Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja predstavlja više od 8000 članova, oštro osuđuje brutalni napad na ekipu BHRT-a, koji se dogodio u ponedjeljak, 20. kolovoza u Konjicu.

Ekipa BHRT-a se vraćala s novinarskog zadatka iz Širokog Brijega kada je grupa od otprilike petnaest maskiranih osoba nasrnula na vozilo BHRT-a i napala novinare i medijske radnike u vozilu. Vozač je ozbiljno ozlijeđen, pri čemu je učinjena i značajna materijalna šteta.
Način na koji se napad dogodio govori da je nasilje nad medijima u BiH dobilo novi prijeteći oblik u kojem se maskirane ulične grupe ne ustežu ni od najtežih napada na ljudsko dostojanstvo i na slobodu medija. Brutalni napad na kolege s BHRT-a nije nikakvo iznenađenje, jer su prijetnje novinarima na ulici ili posredstvom društvenih mreža postale svakodnevne.

Upravni odbor BH novinara smatra da je ovaj napad politički motiviran. „Bojimo se da će napadi biti učestaliji i brutalniji što se više budemo približavali službenoj predizbornoj kampanji. Napad maskirane grupe na kolege iz BHRT–a ujedno je posljedica nedovoljno energičnih mjera tijela progona i pravosudnih institucija. Podsjećamo da još nisu sankcionirani napadači na ekipu BHRT-a i druge novinare koji su se dogodili tijekom protesta u Tuzli u veljači.
Regionalna platforma apelira na relevantne policijske i pravosudne organe da identificiraju i sankcioniraju napadače u što kraćem roku. U suprotnom, strahujemo da će ulica, pod patronatom politike, konačno potpuno preuzeti uređivanje medijskih programa, a novinarske slobode postati tek pusta iluzija.
Udruženje BH novinari je registriralo ovaj slučaj kao četvrti fizički napad na novinare u 2018. godini.

Napad i prijetnja novinarima je izravni napad na slobodu izražavanja i na pravo građana da budu informirani.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokraciju i prava svih građana.

Skopje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb

Udruženje BH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije