Advokati Kusturice: Autori nisu dokazali istinistost tvrdnji

0
449
Source/Author: [:rs]N1[:]
Source/Photo: [:rs]mc.rs[:]

BEOGRAD, 03.02.2016. – Advokatska kancelarija Tomanović koja je zastupala Emira Kusturicu u sporu protiv novinara Miroslava Bojčića i Zorana Janića, demantovala je njihove tvrdnje da nije tačno da su kažnjeni za neistinite tvrdnje o Kusturici.

Bojčić i Janić prethodno su saopštili da je presuda zbog teksta “Novogodišnja bajka za ubice”, objavljenom na portalu “Peščanik”, doneta “isključivo zbog povrede časti i ugleda”, a ne zbog navođenja neistinitih tvrdnji o Kusturici.

Advokatska kancelarija Tomanović, s druge strane, navodi da je u sudskom postupku protiv tuženih autora teksta, utvrđeno da oni nisu dokazali da su objavili istinite i potpuno informacije o Kusturici, i da su propustili da sa adekvatnom pažnjom provere informacije pre nego što su objavljene.

Njihova navodna saznanja potekla od neimenovanog izvora iz BIA, ne opravdavaju propust da se pre objavljivanja proveri tačnost informacija o Emiru Kusturici koje povređuju njegovu čast i ugled, navodi se u saopštenju.

Ističe je da je sud izveo sve potrebne dokaze, prihvatio i dokaze koje tuženi nisu blagovremeno predložili i zbog objavljivanja neistina i neproverenih informacija, kojima se povređuje čast i ugled, obavezao tužene da osim advokadskih troškova, Kusturici plate i naknadu nematerijalne štete shodno težini izazvanih štetnih posledica i težini povrede obaveze dužne pažnje.

U saopštenju se navodi i da su Bojčić i Janić preko svog advokata, kao navodni glavni izvor njihovih saznanja dostavili sudu falsifikovani izveštaj BIA za koji je i sama BIA dala obaveštenje da nije autentičan, ni u pogledu forme dokumenta, ni u sadržinskom pogledu.

Zbog takvog glavnog izvora novinarskih saznanja, advokati Emira Kusturice su podneli krivičnu prijavu sa zahtevom da nadležno tužilaštvo utvrdi ko je falsifikovao dokemnta BIA i ko ih distribuira.

“Očekujemo da tužilaštvo u postupku koji je iniciran, precizno utvrdi ko je imao hrabrosti da najpre izmisli sadržinu, a zatim toj neistinitoj sadržini da formu zvaničnog dokumena BIA, da bi takav faslifikovan dokument bio predat sudu kao dokaz za navodno pouzdana novinarska saznanja”, poručuje se u saopštenju advokatske kancelarije Tomanović.