APEL HND-A ZA ZAŠTITU BJELORUSKIH KOLEGICA I KOLEGA

0
307
Source/Author: hnd.hr
Source/Photo: EPA/Tatyana Zenkovich

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) pridružuju se apelu Europske federacije novinara (EFJ), koja je osudila nasilje bjeloruske policije nad novinarima i sudionicima demonstracija nakon predsjedničkih izbora, gdje je Aleksandar Lukašenko osvojio šesti mandat s 80 posto glasova. Također, HND i SNH pozivaju Vladu Republike Hrvatske da iskoristi svoj utjecaj u međunarodnoj zajednici kako bi se što hitnije zaštitilo kolegice i kolege novinare, snimatelje i fotoreportere.

EFJ je pozvao Europsku uniju, Vijeće Europe i OESS da poduzmu hitne mjere kako bi se zaustavilo nasilje nad novinarima i mirnim prosvjednicima. Naglašava da su bjeloruske sigurnosne snage zastrašivale i pretukle desetke novinara, kao i da je velik broj njih u pritvoru, dok se za neke ne zna gdje su.

U priopćenju pod naslovom “Novinari u Bjelorusiji meta represije – međunarodna zajednica mora reagirati” pozivaju se članice Europske federacije novinara, među kojima su HND i SNH, te novinarke i novinari, na solidarnost s kolegicama i kolegama iz Bjelorusije.

Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva

Maja Sever, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske