BAHATO I fudbaler bi da cenzuriše i uređuje medije

0
354
Source/Author: Jugmedia, Milica Ivanović

LEBANE, 30.05.2017. – Predsednik FK Radan i fudbaler tog kluba iz Lebana Milan Stojković sprečio je juče novinara Jugmedie i dopisnika Žurnala Vukašina Stevanovića da prati fudbalsku utakmicu sa prostora predviđenog za novinare, nezadovoljan načinom na koji on izveštava, a u izjavi Jugmedii rekao da novinaru zamera i to što nema – završen fakultet.

Vukašin Stevanović ne može da izveštava sa utakmica Radana zato što nije stručan i kvalifikovan jer nema završen fakultet žurnalistike i zato što je neobjektivan jer nerelano komentariše tok utakmice i daje loše ocene našim igračima“, kazao je Stojković, koji je pre nekoliko meseci izabran na tu funkciju.

On je, čak, otišao toliko daleko, da je rekao da Stevanović ne može da uđe ni na stadion, a na našu konstataciju da je fudbalski teren izgrađen novcem poreskih obveznika on je odgovorio: „Da li biste vi pustili u svoju kuću onoga koga ne volite?“.

Zamolili smo ga da nam kaže ko to od sportskih novinara u leskovačkom kraju ima fakultet, ali on nije znao odgovor, a posle pitanja da li to on pokušava da disciplinuje novinare i uređuje medije, bahati Milan Stojković zalupio je slušalicu.

I u dnevnom sportskom listu ŽurnalJugmedii je rečeno da je ista osoba, sa istim argumentima, pokušala da diskredidituje Vukašina Stevanovića.

Naš odgovor je bio da oni ne mogu da nam biraju dopisnike, već to mi činimo sami. Pokušali smo da izgladimo nesporazume, ali kako su u FK Radanu i dalje zauzimali negativan stav, mi smo odlučili da ne obajvljujemo izveštaje o tom klubu“, rekao je Jugmedii jedan od urednika.

Predsednik Fudbalskog saveza Regiona istočne Srbije Novica Tončeviznenađen je ovakvim ponašanjem čelnog čoveka FK Radan.

Niko nema pravo da sprečava novinara u obavljanju svog posla. To je vrlo nekorektno i nesportsko ponašanje. S druge strane, ukoliko novinar netačno prenese nečiju izjavu ili iznese neistinu o utakmici ili igraču, oštećeni imaju pravo na tužbu“, ističe Tončev.

Sličan stav ima i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Nedopustivo je da bilo ko sprečava novinara da izveštava sa javnih događaja ili mu zabranjuje pristup u javne objekte i na javnim mestima, a posebno je nedopustivo mešanje u izveštavanje novinara i uređivačku politiku medija“, kaže Predrag Blagojević, član Izvršnog odbora NUNS-a i predsednik Asocijacije onlajn medija (AOM).

Vukašin Stevanović je dugogodišnji dopisnik Žurnala, a za Jugmediu prati sportske događaje iz Jablaničkog okruga u poslednjih godinu dana.

Kaže da se nikada do sada nije našao u ovakvoj situaciji.

Sve je počelo pre nekoliko meseci kada je naprasno smenjeno staro i izabrano novo rukovodstvo FK Radan pod patronatom lokalnih političara. Mislim da je Stojković posebno ljut na mene što njegovu igru centarfora ocenjujem slabim ocenama, peticom i šesticom, mada sam mu nedavno dao i zasluženu sedmicu. Juče mi je na vrlo drzak način pred više ljudi rekao da nisam poželjan na utakmici“, objašnjava Stevanović.

Incident se dogodio na utakmici veterana FK Radan i FK Kuršumlija. Stevanović je bio primoram da se povuče na tribine, odakle nije mogao da napravi dobre fotografije, nepohodne za tekst.

Inače, ovo nije prvi napad na novinara Stevanovića. Tokom izborne skupštine FK Radana, održane u sali Skupštine opštine Lebane, opštinsko obezbeđenje je na mig rukovodstva, pokušalo da ga izbaci iz sale, upotrebljavajući silu.

Zakonu o javnom informisanju i medijima Republike Srbije, da podsetimo bahate silnike, piše:  “Javno informisanje je slobodno i ne podleže cenzuri.

Zabranjena je neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu.

Ne sme se ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija, a naročito vršenjem pritiska, pretnjom, odnosno ucenom urednika, novinara ili izvora informacija”, što se može dodatno pročitati i na sledećm linku, u članovima 4, 5 i 6.