Beta i Fonet: Dačić nas diskriminiše

0
391
Source/Author: FoNet
Source/Photo: Foto: Medija Centar

BEOGRAD, 21.08.2017. – Novinske agencije Beta i FoNet oštro protestuju zbog diskriminatorske odluke ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da izjavu o izuzetno važnom pitanju međunarodne pozicije i bezbednosti zemlje, kao što je povlačenje osoblja iz Ambasade Srbije u Skoplju, da samo Tanjugu, čiji je rad, odlukom Vlade Srbije, prestao pre više od godinu i po dana.

Na ovaj način se drastično narušava ravnopravnost učesnika na medijskom tržištu i daje izrazita prednost agenciji čiji je status odavno morao da bude rešen u skladu sa zakonom.

Time su naročito pogođene druge novnske agencije koje legalno posluju na tržištu Srbije, ali i njihovi korisnici širom zemlje i regiona. Bilo bi veoma loše ukoliko bi se ispostavilo da ovakav pristup prerasta u praksu. To bi značilo narušavanje slobode javne reči i slobode medija, a Srbija bi ponovo dobila medije koji su „ovlašćeni da objave“ stav nekog organa javne vlasti.

Ovakav pristup se lako pretvara u sredstvo pritiska, budući da organi javne vlasti, izborom kojem mediju saopštavaju stavove ili govore o važnim pitanjima od javnog interesa, iznuđuju njihovu „lojalnost“, ukazuju u zajedničkom saopštenju Beta i FoNet.