Bez pomaka u istrazi obijanja stana novinarke KRIK-a

0
377
Source/Author: KRIK, Milica Vojinović
Source/Photo: Foto: KRIK

BEOGRAD, 08.08.2017. – Policija ni posle mesec dana nije otkrila ko je provalio u stan novinarke KRIK-a Dragane Pećo, a istragu otežava činjenica da iz stana ništa nije odneto, kažu iz policije. Sagovornici KRIK-a smatraju da se ne radi o obijanju radi krađe, već da su provalnici imali druge motive.

Stan novinarke KRIK-a Dragane Pećo obijen je pre tačno mesec dana. Vrata sa razvaljenom bravom zatekao je njen verenik po povratku s posla. Stvari u stanu bile su ispreturane, garderoba povađena iz ormana i fioka, međutim, ništa nije odneto– čak ni laptop ni telefon koji su stajali na vidnom mestu.

Slučaj je istog dana prijavljen policiji, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je tri dana kasnije izjavio da policija radi sve da reši slučaj.

Dosadašnja istraga, međutim, nije dala nikakve rezultate, kažu za KRIK iz policije. Sigurni su jedino u to da je stan obijen.

„I dalje radimo na tome, ne stajemo, ali nemamo ništa konkretnije. Definitivno je stan obijen, dakle slomljen je cilindar. To je nešto što je evidentno i može nam pomoći dalje”, kažu iz Uprave kriminalističke policije.

Ni video snimci okolnih kamera ni razgovori sa komšijama nisu pomogli da se otkriju počinioci, a istragu dodatno otežava činjenica da iz stana ništa nije odneto, dodaju iz policije.

Dragan Janjić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije kaže za KRIK da se ovakve stvari loše odražavaju na radno okruženje novinara naročito kada izostaje odgovarajuća reakcija vlasti.

„Sporost u rešavanju ovih slučajeva je neprihvatljiva. Policija kaže da radi, ali nekako ispada da novinarske slučajeve nikad nisu u stanju da reše“.

Janjić kaže da činjenica da iz stana ništa nije ukradeno, ukazuje da su provalnici imali drugačije ciljeve.

„Nije, dakle, u pitanju lopov koji je došao nešto da ukrade, nego je neko nešto tražio ili je hteo da pošalje poruku“, kaže Janjić.

Advokat Sead Spahović smatra da policajci brzo mogu da procene da li je stan obijen radi krađe.

„Jedna je stvar ima li tragova koji mogu da pomognu da se otkrije učinilac, a druga je da li se radi o krađi. Zašto bi neko upadao u stan novinara? Nije novinar juvelir. Upad u stan novinara mora da ima neki rezon“, navodi Spahović.

Izvršni direktor „Slavko Ćuruvija fondacije“ Ilir Gaši kaže za KRIK da izostanak reakcije države obeshrabruje novinare da obavljaju svoj posao.

„Što se više trudite da svoj posao obavljate pošteno i odgovorno, veće su šanse da će vas napadati. Oni koji za svoje priče osvajaju nagrade širom sveta, u zemlji u kojoj žive i rade češće završavaju na naslovnim stranicama tabloida kao izdajnici i strani plaćenici“, zaključuje Gaši.