Bogdanović: Postigli smo konsenzus o medijskim zakonima

0
363
Source/Author: MINA/SMCG

PODGORICA, 22.07.2020. – Ministar kulture Aleksandar Bogdanović kazao je da je postignut visok nivo usklađenosti stavova Vlade, medijske zajednice, nacionalnog javnog emitera i civilnog društva, konkretno u dijelu centralnih instituta Predloga zakona o RTCG.

On je u parlamentu predstavio predloge zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio Televiziji Crne Gore (RTCG) i zakona o medijima.

Na predlog civilnog sektora je iz Predloga zakona brisan institut Ugovora o pružanju javnih usluga između Vlade i RTCG, kao i institut Upravnog finansijskog odbora, kao nadzornog tijela u odnosu na finansijsko poslovanje te medijske kuće.

„Takođe, u cilju dodatnog snaženja pitanja konflikta interesa članova Savjeta RTCG, na predlog civilnog društva, sa dvije na tri godine povećan je period u kojem politički funkcioneri, poslanici i odbornici ne mogu imati članstvo u Savjetu RTCG“, kazao je Bogdanović.

On je rekao da je, imajući u vidu veličinu marketinškog tržišta, kao i činjenicu da je obezbijeđeno stabilno i održivo finansiranje RTCG, u cilju podrške medijskom pluralizmu na predlog medijske zajednice, definisana zabrana emitovanja oglasa i telešopinga RTCG u najgledanijem terminu, od 20 do 22 sata.

Bogdanović je poručio i da je na državi da normativno definiše garancije nezavisnosti javnog servisa, dok je implementacija Zakona na Savjetu RTCG, kao nadzornom organu upravljanja i kontroloru rada RTCG, sa jasno definisanim mandatom i uz poštovanje menadžmenta i uredničke nezavisnosti

„Posebno je na menadžmentu, koji u cilju javnog interesa, kroz program RTCG, treba da zadovoljava interese najšire javnosti u oblasti informisanja, uz obezbjeđenje poštovanja i promociju osnovnih ljudskih prava i sloboda, pluralizam društvenih i socijalnih ideja, unapređenje kulture javnog dijaloga i poštovanja jezičkih razlika“, istakao je Bogdanović.

Predstavljajući Predlog zakona o medijima, Bogdanović je ocijenio da je svaki razgovor na temu medija, prirodno i adekvatan razgovor o demokratskom uređenju društva u kome je sloboda izražavanja temeljno ljudsko pravo.

On je podsjetio da su kapitalni instituti, prvi put definisani Predlogom zakona o medijima ne samo u Crnoj Gori, već i regionu, prepoznati kao iskorak u medijskoj oblasti koja neprestano tehnološki evoluira.

To se, kako je naveo, između ostalog odnosi na formiranje Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija, transparentnost medijskog vlasništva kroz obavezu impresuma i objavljivanja osnovnih podataka o svim vlasnicima do pet odsto udjela u upravljačkim pravima, kao i transparentnost finansiranja medija iz javnih prihoda, uključujući i oglašavanja državnih organa u medijima.

Prema riječima Bogdanovića, u okviru dijaloga sa medijskom zajednicom i civilnim sektorom, postignuta je potpuna saglasnost oko definisanja zaštite izvora informacija.

On je kazao da je u dijalogu sa medijskom zajednicom i civilnim sektorom u okviru Saveza za Evropu, usaglašeno da se u okviru instituta zaštite izvora informacija briše osnov izuzetka otkrivanja krivičnih djela zaprijećenih kaznom pet godina ili više, čime se sužavaju osnovi izuzetaka na zaštitu interesa nacionalne bezbjednosti, teritorijalnog integriteta i zaštite zdravlja.

Tim konsenzusom se, kako je naveo, pravo zaštite izvora informacija se povećava, dok se izuzeci sužavaju.

„Ovim činom Crna Gora pokazala je predano opredjeljenje da bude jedna od naprednih demokratija koje imaju poseban osjećaj za pitanja medijskih sloboda“, kazao je Bogdanović.