Brnabić nazvala KRIK „takozvanim istraživačkim medijem“

0
528
Source/Author: KRIK, Jelena Radivojević
Source/Photo: Foto: Medija Centar

BEOGRAD, 14.12.2017. – Premijerka Srbije Ana Brnabić sinoć je gostujući na Radio-televiziji Srbije KRIK nazvala „takozvanim istraživačkim medijem“ i u negativnom kontekstu govorila o bazi imovine političara ističući da su novinari KRIK-a „kopali“ po imovini funkcionera. Izjavila je da je u interesu Vlade da se Zakon o poreklu imovine donese što pre kako novinari ne bi sami u skladu sa svojim željama i razmišljanjima određivali šta je bliža, a šta dalja porodica“.

„Moja imovina je u potpunosti transparentna i ja jedva čekam taj Zakon o imovini i mislim da je to posebno u interesu ove Vlade i ove vladajuće koalicije zato što mi u ovom trenutku imamo razne, takozvane istraživačke medije, koji kako god hoće, bez ikakve odgovornosti i bez ikoga da njih pozove na odgovornost, kopaju po imovini funkcionera“, izjavila je Brnabić gostujući u emisiji „Upitnik“na RTS-u.

Premijerka je navela da je „u potpunosti okej“ istraživati imovinu funkcionera, ali da ima problem kada mediji „sami u skladu sa svojim željama i razmišljanjima određuju šta je bliža, a šta dalja porodica“ i dalje istražuju.

„Ja apsolutno mislim da je Zakon o imovini nama najpotrebniji da bi stavili tačku na taj senzacionalizam i na to da vi danas u Srbiji možete da objavite imovinu koga god želite, zato što mislite da je na neki način povezan sa nekim funkcionerom“, nastavila je Brnabić. Navela je da ne zna zašto onda nije objavljena imovina njene najbolje prijateljice jer je možda i na nju prenela imovinu.

„Dobri rezultati nisu pali u senku“
Brnabić je izbegla pitanje novinarke Olivere Jovićević kako je slučaj ministra odbrane Aleksandra Vulina, koji je sa 200.000 evra nepoznatog porekla kupio stan u Beogradu, obeležio ovaj deo njenog mandata. Premijerka je, nakon što je ovo upitana, počela da govori o onome što smatra da je obeležilo njen mandat do sada – otvaranju Muzeja savremene umetnosti, završetku radova na Kliničkom centru Niš, izgradnji velikog energetskog postrojenja i povećanju plata i penzija.

U vezi sa navodima da je i dalje suštinska vlasnica firme „Energy & Innovation“ jer je udeo besplatno prenela svojoj partnerki Milici Đurđić neposredno pre nego što je postala ministarka, Brnabić je rekla da nije vlasnica i da ta firma ima samo jedan ugovor koji ne donosi više od 3.000 evra mesečno.

Podsetimo, KRIK je tokom istraživanja imovine političara otkrio da je Brnabić u julu 2015. godine  osnovala „Energy & Innovation“ sa kontroverznim beogradskim advokatom Igorom Isailovićem koji osniva ofšor firme i blizak je saradnik gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Tri dana pre nego što je postala ministarka u avgustu 2016, Brnabić je svoj vlasnički deo besplatno prenela na Đurđić, koja je do tada bila direktorka firme.

Novinari KRIK-a otkrili su i da je Brnabić vlasnica 89 ari zemlje na hrvatskom ostrvu Krk, što se ne navodi u njenom imovinskom kartonu obajvljenom na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije.

Osim toga, otkriveno je i da je u vlasništvu premijerkinog brata kuća u Grockoj koja je izgrađena bez dozvole i nije upisana u katastar.

Agencija za borbu protiv korupcije trenutno vodi postupak provere njene imovine.

Premijerkine izjave u kojima osuđuje novinare izazvale su reakcije javnosti.

Oglasio se, između ostalih, bivši Zaštitnik građana i lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković koji je napisao na svom tviter profilu da se ovakvom opaskom o istraživačkim medijima otvara novi talas hajke na novinare.

Slaviša Lekić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), ocenio je premijerkinu izjavu kao skandaloznu.

„Skandaloznu izjavu Brnabić o ‘takozvanim istraživačkim medijima’, koji, gle bezobrazluka, istražuju imovinu funkcionera, jedino amortizuje činjenica da je premijerka postala svestrana ličnost: jedno misli, a drugo govori“, rekao je Lekić agenciji Beta.

Podsećamo da je KRIK-ova baza imovine političara nagrađena međunarodnom nagradom „Daja jounalism award“ kao najbolja novinarska baza na svetu sastavljena od javno dostupnih podatka.

Pogledajte imovinu Ane Brnabić u bazi imovine političara