Brnabić ponovo optužuje KRIK da je „senzacionalistički portal“

0
347
Source/Author: KRIK, Jelena Radivojević

BEOGRAD, 29.12.2017. – U intervjuu koji je dala za današnji „Nedeljnik“ premijerka Srbije Ana Brnabić ponovo pokušava da diskredituje KRIK govoreći da nije „istraživački medij“ već „senzacionalistički portal“. Brnabić je u intervjuu komentarisala nalaze KRIK-a o njenoj imovini, ali je izvrnula činjenice pokušavajući da javnost dovede u zabludu.

Premijerka je upitana zašto se ljuti kada je „prozivaju za imovinu“ na šta je ona odgovorila da se „ne ljuti kada se istraživački mediji bave njenom imovinom, ali to nije KRIK, koji je „senzacionalistički portal“.

„Kada sam otvorila imovinsku kartu na KRIK-u, ja sam se zapanjila. Na njoj mi se pripisuju neke kompanije za koje prvi put čujem, a koje mi oni pripisuju posredno preko brata, pa posredno preko firme u kojoj radi, pa posredno meni…“, rekla je Brnabić u intervjuu i dodala da ona ne veruje da je to istraživačko novinarstvo.

Ova premijerkina izjava nije u potpunosti tačna. Profili svih funkcionera koji su objavljeni u bazi imovine političara sadrže podatke o imovini i poslovima užih članova njihove porodice. Pored naziva svake firme jasno je istaknuto o čijim poslovima je reč, odnosno sa kojom osobom je firma povezana, stoga je neistina da je premijerki ili bilo kom drugom funkcioneru posredno pripisivano bilo šta.

Podsećamo i da je baza zasnovana na zvaničnim dokumentima koje je KRIK dobio na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i nagrađena svetskom nagradom „Data journalism award“ kao najbolja baza koja je zasnovana na javno dostupnim podacima.

Premijerka se u intervjuu osvrnula i na zemlju koju poseduje na ostrvu Krk, a koja se ne nalazi u njenom imovinskom kartonu objavljenom na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije.

„KRIK je postao poznat i na Krku, jer tamo imam zemlju, koju sam nasledila od dede, a na kojoj ću – kako javlja taj portal – da gradim poslovnu zonu od dva miliona evra. Celo selo me je zvalo da se raspituje gde planiram da gradim, jer niko od meštana nije znao za zemlju na Krku vrednu dva miliona evra“, rekla je Brnabić.

KRIK, međutim, nikada nije objavio da premijerka na zemljištu na Krku planira da gradi poslovnu zonu. U bazi jasno piše da je premijerkina zemlja na Krku deo veće parcele i da je „na delu te parcele planirana izgradnja jednog od najvećih razvojih projekata na Krku – poslovne zone vredne dva miliona evra.“ Plan izgradnje zone bio je javno istaknut na sajtu „Službenih novina“ koje su zvanično glasilo Primorsko-goranske županije, a na osnovu dokumentacije koju je KRIK imao o premijerkinoj zemlji na Krku utvrđeno je da su planom obuhvaćene i parcele u njenom vlasništvu.

U imovinskom kartonu na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije nema podatka da je Brnabić vlasnica zemlje na Krku, iako ona u intervjuu tvrdi da je zemljište prijavila Agenciji.

Dalje u intervjuu ona je izjavila da joj se „apsolutno čini da su mediji u Srbiji slobodni“.

„Jedan deo novinara u Srbiji misli da nema slobode medija. Ja želim i njih da čujem, ali u toj grupi nisu samo mediji nego i nevladine organizacije, a nije recimo UNS.“ Inače, deo intervjua premijerke Brnabić u kome govori o slobodi medija i iznosi neistine o KRIK-u, preneo je UNS na svom sajtu.

Ovo nije prvi put da premijerka negativno komentariše rad KRIK-a, sa posebnim osvrtom na naš projekat istraživanja imovine političara. Ostaje nejasno zašto premijerka izvrće činjenice i pokušava da dovede javnost u zabludu. Podsećamo da crtanje meta na čelo novinarima nije i ne može biti manir bilo koje vlasti.

Niz medijskih napada na KRIK možete ispratiti ovde.