Četvrta Popovićeva tužba protiv KRIK-a

0
385
Source/Author: KRIK, Bojana Jovanović

BEOGRAD, 31.01.2018. – Ministar bez portfelja Nenad Popović podneo je četvrtu tužbu protiv KRIK-a zbog priče nastale u okviru projekta „Rajski papiri“. Popović ovom, kao i prethodnim tužbama, traži da mu se isplati milion dinara.

Redakcija KRIK-a juče je primila novu tužbu ministra Popovića zbog povrede časti, ugleda i dostojanstva.

Tužba je ovaj put podneta zbog priče „Popović ‘visokorizičan’ za ofšor agenciju“ u kojoj je otkriveno da Popović poseduje poslove i imovinu vredne više od 100 miliona američkih dolara, da kontroliše kompanije registrovane u ofšor zonama, ali i da je u izveštaju advokatske kancelarije „Appleby“, koja se bavi osnivanjem ofšor kompanija, označen kao klijent visokog rizika.

Priča je napisna na osnovu mejlova i dokumentacije procurile upravo iz ove kancelarije, u okviru međunarodnog projekta „Rajski papiri“.

Ovo je četvrta tužba koju je Popović od početka ove godine podneo protiv KRIK-a. Sve tužbe odnose se na ista otkrića iz projekta „Rajski papiri“ i ministar svakom traži odštetu od milion dinara.

Popović je do sada podneo tužbe zbog teksta „Srpski državljani u ‘Rajskim papirima’“ u kojem je samo najavljeno da će KRIK objaviti priču o ministru, kao i za dve vesti – „Netačno da Popović nema ofšor kompanije“ i „’Rajski papiri’ nisu napad na Popovića, već međunarodni projekat“ u kojima je redakcija KRIK reagovala na Popovićeve izjave da ne poseduje ofšor kompanije i optužio KRIK za politički napad na njega.

KRIK podseća da je sve što je objavljeno potkrepljeno autentičnom dokumentacijom, kao i da su „Rajski papiri“ međunarodni projekat u kom je učestvovalo 96 medijskih organizacija iz 67 zemalja. Novinari su pre objavljivanja priče pozvali Popovića na intervju i poslali mu precizna pitanja na mejl, ali on nije pristao da govori za KRIK.