Dragana Pećo o obijanju stana: Policija mi je rekla da to nema veze s mojim poslom, živim pod oprezom

0
424
Source/Author: Espreso.rs, Suzana Trajković
Source/Photo: Foto: N1 info

BEOGRAD, 31.07.2017. – Novinarka KRIK-a Dragana Pećo u intervjuu za portal espreso.rs govori o slučaju obijanja njenog stana 7. jula, ali i o stanju u domaćem novinarstvu.

Dragana Pećo je nagrađivana novinarka i deo istraživačkog tima KRIK-a, novinarske mreže posvećene istraživanju kriminala i korupcije. Novinarka koja je objavila mnoge istraživačke priče i tako „brknula prstom u oko mnogima“ našla se na meti provalnika.

Uz nedostatak materijalnih gubitaka mnogi sumnjaju da se radi o pokušaju zastrašivanja. Sedmog jula ovog meseca za sada nepoznata osoba upala je u njen stan i ispreturala joj stvari.

Mediji su pisali da se to dogodilo jer je radila na raskrinkavanju „Vučićevih batinaša“, a šta je prava istina o tome, šta se te noći dešavalo, i kakvo je novinarstvo danas u Srbiji govorila je pred našim kamerama:

Dana 6. jula ove godine došli ste kući i zatekli obijen stan. Ispričajte nam šta ste tamo zatekli.

Prethodno mesec do dva dana sam imala intuiciju da će se nešto loše dogoditi. Nije mi išlo na poslu, institucije mi nisu davale odgovore, dokumenta, otvoreno sam zaključivala da me neko neke institucije lažu, i u nekim svakodnevnim situacijama sam videla da mi jednostavno ne ide. U sredu sam uredniku rekla da ne dolazim na posao i da idem iz Beograda. tog dana moj dečko se vratio s posla i zatekao to u stanu. Tih dana uopšte nisam bila tu, kao ni starija gospođa koja je u stanu do nas. Sve stvari u stanu su ispreturane, pootvarana su sva krila od ormana, sva moja garderoba je bila napolju, a njegova nije ni taknuta. Sva moja kozmetika je isprevrnuta, čak je i smeće u kanti, pretureno. Moje stvari s posla svakako nisu bile u stanu, jer ih ne bih držala tako pod rizikom. Za sada još ne znamo ko je to uradio.

Kako ste se osećali tada?

– U tom momentu sam shvatila da je to ono što sam predosećala. Već nekoliko puta sam pomišljala, kad se vraćam kući s posla, „Dragana, nemoj da te iznenadi ako primetiš neki haos u stanu“. Kada se bavite ovim poslom i kada prođete kroz takve stvari – da vam neko uzima opremu dok radite, da vam upućuju otvorene pretnje na društvenim mrežama, kao i da neki političari otvoreno podržavaju ljude koji vam ih upućuju, čak i to misle, i kad se sve to dešava, a država po tom pitanju ne čini ništa, onda ste spremni na ovakve stvari. Plašimo se da može da se desi gore.

Vama su već pretili pre godinu dana…

Ima već godinu dana od kako su mi upućivane pretnje na društvenim mrežama. Pretili su celoj redakciji KRIK-a, i mi smo utvrdili ko je jedna od tih osoba i tu dokumentaciju dostavili nadležnima. Taj slučaj je i dalje u Tužilaštvu, u nekoj predistražnoj fazi, a postupak se vodi protiv N.N. lica. Te oosbe su inače i danas aktivne na društvenim mrežama.

Da li se plašite za svoj život?

Ne mogu da kažem ni da ni ne. Jednostavno, pod oprezom živite i radite svakodnevno, što je zastrašujuće za nekog ko ne može da živi normalno u svojoj državi da se normalno bavi svojim poslom. Baviti se istraživačkim novinarstvom danas je postalo vrlo opasno. Država gleda da vam na razne načine onemogući da vas uspori u tome. U nekim stvarima koje bi već trebalo da vam budu dostupne javno vi morate da se mesecima borite protiv države i sistema da dođete do tih podataka.

Plašite li se za bezbednost svojih kolega?

– Svima nam je ovo na neki način bio signal, ali nismo iznenađeni. U prvom momentu me je to uplašilo, ali strašno je sve što se dešava – ne samo nama u KRIK-u nego i drugim kolegama. Nismo mi jedini praćeni, prisluškivani, fotografisani i snimani. To se mnogim kolegama događa, a na kraju ostanu samo slučajevi koji su prijavljeni nadležnima, ali ni jedan nije rešen.

Ceo intervju možete pogledati na sajtu espreso.rs.