Državne pare samo naprednjačkim medijima

0
387
Source/Author: Danas, M. D. Miljković

NIŠ, 09.05.2017. – Upravni sud u Nišu drugu godinu zaredom poništio rešenje Gradske uprave u Leskovcu za dodelu sredstava lokalnim medijima

Upravni sud u Nišu drugu godinu zaredom poništio je rešenje Gradske uprave u Leskovcu za dodelu sredstava lokalnim medijima iz budžeta, po tužbi Radija 016.

Jugoslav Tomić, direktor pomenutog radija, tvrdi da iza nezakonite dodele budžetskih sredstava medijima bliskim SNS-u stoji lično gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji ignorišući pravila konkursa svojim poslušnicima koji sede u Komisiji i Gradskom veću daje unapred sastavljen spisak kojim glasilima treba dati novac.

– Protivzakonito za dve godine podeliti 30 miliona dinara poreskih obveznika podobnim medijima u Leskovcu i okolini, i platiti još 150.000 dinara sudske troškove, a da za to niko nije odgovoran, govori o bahatoj i neodgovornoj vlasti u našem gradu. Gradonačelnik Cvetanović mora da shvati da se mediji finansiraju, ne po njegovoj želji i volji, već po ponuđenim projektima, i to po Zakonu o javnom informisanju i medijima – kazao je Tomić i ocenio da je Cvetanovićeva izjava da „Radio 016 ne sme da dobije ni dinara iz budžeta jer se stanicama ne dodeljuju sredstva od kad je radio Leskovac likvidiran“ – čista besmislica.

Prema njegovim rečima, gradonačelnik Leskovca nezakonite radnje prilikom dodele sredstava medijima sprovodi preko svog čoveka – Srđana Conića, dopisnika RTS-a iz Leskovca, koji je inače prošle i pretprošle godine bio predsednik, a ove godine „samo“ član Komisije. Kako je rekao, Conić je radeći prljavi posao za svog naredbodavca, više vodio računa da mu ispuni želje, nego o svom moralu i zakonitosti posla koga se prihvatio. Zbog toga, ističe Tomić, ni dve sudske presude za dve godine nisu bile dovoljne da se gradonačelnik odrekne njegovih usluga, već mu je omogućeno da i treći put odlučuje o podeli 20 miliona dinara poreskih obveznika.

– Ti ljudi u Komisiji, Upravi za društvene delatnosti i Gradskom veću urušavaju pravni sistem naše države, stavljajući se iznad suda i Zakona, smatrajući da im niko ništa ne može. Gube iz vida da u državi ipak postoji mehanizam da se sprovedu odluke suda, ali će to nažalost ponovo koštati poreske obveznike Leskovca, ovoga puta mnogo više. Mi idemo do kraja – poručio je Tomić i najavio novu tužbu ukoliko „gradski oci“ nastave staru praksu dodele sredstava medijima bliskim vladajućoj partiji na konkursu za 2017. godinu.

On je podsetio da je Radio 016, koji toliko smeta gradonačelniku Cvetanoviću, najstariji medij u gradu, da je godinama, a i sada, najslušanija radio-stanica u Jablaničkom okrugu po ispitivanjima IPSOS – Stratedžik marketinga, kao i da je dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja.

Mediji koji su u Leskovcu dobili novac iz budžeta

Među medijima koji su na poništenom konkursu u Leskovcu dobili sredstva iz budžeta (u dinarima), a za koje Tomić tvrdi da su bliski SNS-u, nalaze se: Privredno društvo za proizvodnju i emitovanje TV programa TV Leskovac a. d. (4.800.000), Studio MT (2.000.000), Kopernikus kejbl netvork (1.000.000), RTV Belami (1.000.000), DINKOM K-1 (3.000.000), Javno glasilo Jugomedia Leskovac (1.200.000), RTV 4C (2.000.000), Regionalna informativna agencija Leskovac JUGPRES (1.000.000).

Leskovac nije usamljen slučaj

Praksa da lokalne samouprave dodeljuju novac iz budžeta isključivo medijima bliskim vlasti postao je svojevrstan trend širom Srbije. Podsećamo, naš list je pisao o konkursu za sufinansiranje projekata medijskih sadržaja Grada Beograda, gde od 90 miliona, kritički nastrojena glasila nisu dobila ni dinara; s druge strane, samo četiri medijske kuće – Adria Media, Maxim Media Plus, Kopernikus i portal Telegraf, podelile su gotovo 30 miliona dinara. Na nivou države, drastičan primer predstavlja TV Kopernikus, koji ogranke ima u brojnim gradovima i pri raspodeli sredstava iz lokalnih budžeta dobija više od polovine novca namenjenih medijima, a ponegde i sva sredstva, kao u Jagodini.