Dva meseca od obijanja stana novinarke, Tužilaštvo ćuti

0
317
Source/Author: KRIK
Source/Photo: Foto: N1

BEOGRAD, 08.09.2017. – Dva meseca posle obijanja stana novinarke KRIK-a Dragane Pećo policija tužilaštvu nije dostavila nikakve informacije o mogućim počiniocima. Predstavnici novinarskih udruženja zabrinuti su što nema pomaka u istrazi. U tužilaštvu su za KRIK rekli da su naložili policiji da preduzme sve “operativne radnje da bi se utvrdio identitet izvršioca”, ali da do danas nije dostavljena krivična prijava povodom ovog slučaja, navodi se na sajtu KRIK-a.

Policija nije odgovorila na pitanja novinara o toku istrage.

Stan novinarke KRIK-a Dragane Pećo obijen je početkom jula. Stvari su bile ispreturane, međutim, iz stana ništa nije odneto – čak ni laptop ni telefon koji su stajali na vidnom mestu.

Slučaj je istog dana prijavljen policiji, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nekoliko dana kasnije izjavio da policija radi sve da reši slučaj, kao i da su poznate dve grupe koje operišu u tok kraju, navode u KRIK-u.

MUP je potom saopštio da se u glavnom gradu obije tri, četiri stana dnevno i da su najčešći izvršioci krađa su amateri – narkomani koji nasumično biraju stanove.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić rekao je za KRIK da se dogodilo “ono što smo i očekivali”.

“Do danas, nema saznanja da je uhapšena bilo koja od grupa, niti da je priveden bilo koji ‘amater-narkoman’, pa ostaje opravdana sumnja da je provala, u stvari – poruka”, istakao je Lekić.

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović kaže da “zabrinjava činjenica da ni dva meseca od upada u stan policija nije otkrila ko je i s kojim motivom to uradio”.

“Ako novinari ne mogu da obavljaju svoj posao bez straha za sopstvenu bezbednost, onda ni društvo nije potpuno demokratsko i otvoreno”, izjavio je Radomirović za KRIK.