EU: Sloboda izražavanja je evropska vrednost, pratićemo poštovanje slobode medija u Srbiji

0
549
Source/Author: Beta

BRISEL, 21.09.2017. – Evropska unija je podsetila da će pratiti poštovanje slobode medija u Srbiji tokom procesa pristupanja Uniji, saopšteno je Birnu iz sedišta Evropske unije u Briselu.

Povodom optužbi Pokreta socijalista, partije ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, na račun urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića, u saopštenu se navodi da su “nezavisni, pluralistički i jaki mediji predstavljaju kamen temeljac svakog demokratskog društva”.

EU podseća Srbiju, da je sloboda izražavanja važna vrednost evropske zajednice i da će tokom procesa pristupanja pažljivo razmatrati da li Srbija to poštuje.

“Sloboda izražavanja je među fundamentalnim vrednostima i jedan od ključnih elemenata evrointegracija Srbije”, piše u saopštenju.

Dodaje se da napad na integritet novinara i ometanje njihovog rada predstavlja kršenje vrednosti slobode medija.

“EU će nastaviti da prati situaciju u toj oblasti u kontekstu pristupnih pregovora”, dodaje se u saopštenju.

Takođe se navodi da i da dodela sredstava za finasiranje medija koji služe interesu javnosti treba da bude poštena, transparentna, nepristrasna i otvorena za sve pod jednakim uslovima.

U saopštenju se podseća da je EU je reagovala na napad na Dojčinovića, ali i na drugi slučaj koji se odnosi na osnivača i urednika nedeljnika Vranjske Vukašina Obradovića.

Na tekst “Tetka iz Kanade platila Vulinu stan” u kom se tvrdi da ministar odbrane ne može da dokaže poreklo više od 200.000 evra kojima je kupio stan, Vulinov Pokret socijalista odgovorio je saopštenjima u kojima urednika KRIK-a naziva narkomanom i optužuje ga da ne prijavljuje sve prihode.

Nedeljnik Vranjske prestao je da postoji 18. septembra, posle 23 godine, a Vukašin Obradović je u znak protesta zbog gašenja tog nedeljnika otpočeo štrajk gladju, koji je juče prekinuo po savetu lekara.