Godinu dana se ne zna ko je pretio redakciji KRIK-a

0
392
Source/Author: KRIK
Source/Photo: FOTO: krik.rs

BEOGRAD, 19.07.2017. – Godinu dana nakon upućivanja pretnji novinarima KRIK-a na društvenim mrežama, policija i tužilaštvo nisu otkrili ko su osobe koje su pretile. Postupak je i dalje u predistražnoj fazi, rečeno je KRIK-u u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Sa anonimnog naloga na tviteru novinarima portala KRIK pre godinu dana je poručeno da ih „treba postrojiti i streljati kao strane agente u Srbiji“. Druga osoba tada je napisala „Ko ste vi da tražite podatke o radnom stažu za predsednika države i vlade, pa jebo vam pas majku izdajničku više“, i „kada budete došli da tražite te podatke, doći ću i ja tamo da vam se najebem majke“.

Novinari su utvrdili identitet jedne osobe i te podatke su prosledili tužilaštvu, dok je druga osoba ostala neidentifikovana iza lažnog tviter naloga „Petar Pan“.

Nakon prijavljenih pretnji, novinari su ispitani i podneta je krivična prijava.

Godinu dana kasnije, iz Višeg javnog tužilaštva kažu da je u toku predistražni postupak protiv NN osoba jer još nije utvrđeno ko se krije iza lažnih naloga na društvenim mrežama.

Podsetimo, pretnje su usledile nakon kampanje koju su protiv KRIK-a mesecima vodili provladini mediji tokom koje je urednik Stevan Dojčinović u tabloidu „Informer“ i drugim medijima bliskim vlasti označen kao „mafijaš“, „špijun“, „medijski terorista“, „sadomazohista“ i „zla osoba“.

Osim tabloida i predstavnici vlasti su novinare KRIK-a javno targetirali kao špijune. Tako je poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović za Dojčinovića rekao da je „Sorošev agent“. Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Obijanje stana novinarke KRIK-a

Pre deset dana obijen je stan naše novinarke Dragane Pećo. Stan je ispreturan, ali ništa nije ukradeno. Medijska i novinarska udruženja izrazila su sumnju da je u pitanju pokušaj zastraživanja novinarke s obzirom na posao kojim se bavi. Iako je policija najavila brzo rešavanje ovog slučaja, do danas nema novih informacija u vezi sa njim.