Hakovan sajt nedeljnika Vreme

0
225
Source/Author: Beta

BEOGRAD, 11.05.2017. – Nepoznati hakeri upali su na sajt nedeljnika “Vreme” i iz arhive obrisali pet tekstova, a umesto njih su okačili pet “afirmativih” tekstova o vlasniku Univerziteta “Džon Nezbit” (bivši Megatrend) Mići Jovanoviću, saopštila je danas redakcija lista.

Kako su naveli, svi tekstovi su napisani na veoma lošem engleskom jeziku, a uz njih su postavljene i fotografije Jovanovića i magazina “Fortune”.

Imena autora originalnih, obrisanih tekstova, ostala su na sajtu pa ispada da su oni napisali podmetnute.

“Nema dokaza da iza napada na sajt stoji lično Mića Jovanović. Medjutim, sve ukazuje da bi on od ovoga mogao da ima koristi, pošto ispada da ‘Vreme’, kao ugledni beogradski nedeljnik, piše afirmativno o njegovom radu”, navodi se u saopštenju.

Redakcija je navela i da se hakerski napad dogodio 26. marta, sa servera koji je, navodno, registrovan u Holandiji.

U saopštenju piše da je Gugl pretragom podmetnutih tekstova utvrdio da se identični sadržaji nalaze na sajtu “Večernjih novosti”, informativnom portalu Opštine Foča i na sajtu “E-Kučevo”.

Nedeljnik “Vreme” je slučaj prijavio Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

Podmetnuti tekstovi više nisu vidljivi na sajtu nedeljnika, ali nisu uklonjeni kako bi Tužilaštvo moglo da istraži kojim putevima su tu dospeli.

Detaljna priča o čitavom slučaju i njenoj pozadini biće objavljena u najnovijem broju “Vremena” koji izlazi u četvrtak, 11. maja 2017.