HRT da odbaci žalbu protiv Zovke, svog urednika i predsjednika HND-a

0
293
Source/Author: Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara

BEOGRAD, 21.09.2018. – Regionalna platforma snažno osuđuje započeti process prekida radnog ugovora Hrvoju Zovku te traži od uprave HRT-a da poštuje profesionalna i radna prava svojih novinara i odbaci žalbu protiv Zovke.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja predstavlja više od 8.000 članova snažno osuđuje započeti proces prekida radnog ugovora Hrvoju Zovku, uredniku i novinaru Hrvatske radio televizije (HRT) i predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva (HND),  te traži od uprave HRT-a da odbaci žalbe protiv njega.

Dana 13. septembra 2018., zbog stalnih pritisaka, pokušaja cenzure i neosnovanih napada na njegovo profesionalno ponašanje, kao i zbog organizacionog haosa u HRT, Zovko je podnio pisanu ostavku na mjesto izvršnog urednika HRT4, info kanala HRT. Svoju ostavku je detaljno obrazložio i ona je prihvaćena na sastanku sa Katarinom Periša Čakarun, urednicom Informativno-medijskog servisa HTV. Istog dana, samo dva sata kasnije, Zovko je pozvan na još jedan sastanak kako bi ponovo obrazložio svoju odluku. Tokom tog sastanka, Zovko je bio izložen verbalnim napadima, optužbama za neprofesionalnost, aktivizam i angažman u Hrvatskom novinarskom društvu. Zovko je ove navode odbacio,  a sastanak se pretvorio u raspravu koja je iskorištena kao uvod u započinjanje procedure vanrednog otkazivanja ugovora o radu. Incijativa je pokrenuta 14. septembra zbog “teških povreda obaveza iz radnog odnosa, te uvreda i prijetnji urednici Informativno-medijskog servisa HTV-a Katarini Periši Čakarun”.  Uprava HRT je Radničkom Vijeću  predložila najstrožiju sankciju protiv Zovka – prekid ugovora o radu. Ovo tijelo treba da odgovori na prijedlog najkasnije u ponedeljak, 24. septembra.

Hrvatsko novinarsko društvo je ukazalo na to da je Zovko počeo da se bavi novinarstvom 1995. godine, a da radi u HRT-u od januara 1998. i naglasilo da u periodu od 20 godina nije bila nijedna primedba na Zovkov novinarski rad. Imajući u vidu Zovkovu profesionalnu biografiju, HND je saopštilo da ima bojazan da je pravi razlog otkazivanja ugovora o radu Hrvoju Zovku zapravo njegov angažman u HND gde je izabran za predsednika u junu 2018. godine.

Platforma se snažno protivi ideji da osoba može biti pod pritiskom ili da njen/njegov posao može biti ugrožen ili izgubljen zbog članstva ili angažmana u profesionalnom udruženju. Potez HRT predstavlja direktan pritisak na Zovka kao profesionalnog novinara i indirektni pritisak na Hrvatsko novinarsko društvo. Udruženja okupljena u Platformu podsećaju da novinari imaju prava da se učlanjuju u profesionalna udruženja i da u okviru njih deluju. Dešavanja u HRT, kao i neočekivana efikasnost mendažmenta ove kuće, mogu obeshrabriti novinare da traže ostvarivanje tog prava.

Imajući u vidu da Radničko Vijeće HRT treba da odgovori do 24. septembra, te da njihova odluka nije obavezujuća za upravu HRT, članice Platforme pozivaju HRT da obustavi proces prekida radnog ugovora Hrvoju Zovku i pokaže domaćoj i međunarodnoj javnosti da hrvatski javni servis poštuje profesionalna i radna prava svojih novinara, garantovana nacinalnim zakonima i međunarodnim konvencijama.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 21.09.2018.

 

Udruženje BH novinari

Sindikat novinara Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije