Hrvatska vlast mora reagovati : jedanaesti napad na novinare ove godine

0
310
Source/Author: Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara

ZAGREB, 31.10.2017.– Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara koja zastupa više od 7.800 članova oštro osuđuje prijetnje smrću upućene novinarki hrvatske javne televizije, Maji Sever. 

Novinarka Maja Sever objavila je na Facebook – u prijetnje koje su joj upućene, nakon što je 29. oktobra  objavljena njena novinarska priča o nigerijskom migrantu u Hrvatskoj.  Uz psovke i uvredljive nazive, autor poruke napisao je novinarki „ako želiš živjeti s crncima idi u Englesku, Francusku ili SAD, a nemoj promicati masonsku multikulti politiku u Hrvatskoj. Poruku je zaključio prijetnjom u kojoj spominje smaknuće. Maja Sever navodi, da je poruku poslao Hrvat, koji živi u Belgiji.

Predsjednik HND-a Saša Leković rekao je da su posljednje uvrede i prijetnjae kolegici Maji Sever nastavak niza pritisaka na novinare u Hrvatskoj koji uključuju i prijetnje smrću, fizičke napade pa i pokušaje ubistva.

HND je u posljednjih četiri godine zabilježio 39 slučajeva prijetnji i napada od kojih je samo nekoliko slučajeva sankcionirano ili su sudski procesi u tijeku.

„O svakom pojedinom slučaju obavještavamo hrvatsku javnost i međunarodne novinarske organizacije kao i druge koje se bave zaštitom medijskih sloboda te tražimo hitno i učinkovito postupanje nadležnih hrvatskih institucija“, kaže Leković. Takođe, dodaje da ne postoji politička volja da se slučajevi napada na novinare riješe. Štoviše, dio političara svojim postupcima dodatno vrijeđa novinare i odobrava napade na nas što je jasna poruka nadležnim institucijama da se ne treba ozbiljno baviti zaštitom novinar.

Platforma  će poslati pisma relevantnim hrvatskim vlastima zahtjevajući od njih da spriječe svaku vrstu nasilja nad novinarima, te da hitno i detaljno istraže sve činjenice o ovom i drugim slučajevima kršenja prava novinara. Ovim će polsati snažnu poruku javnosti o napadima na novinare kao „društveno neprihvatljivom ponašanju“.  Takođe, Platforma će prijaviti slučaj na Mapping media freedom platformu i Platformu Vijeća Evrope za promociju zaštite novinarstva i sigurnosti novinara.

Regionalna platforma podržava Hrvatsko novinarsko društvo i njihove napore u zaštiti slobode izražavanja.   Platforma takođe poziva međunarodne organizacije koje se bave slobodom štampe i pravima novinara da iskoriste svoj uticaj i podstaknu vlasti da istraže ovaj i ostale slučajeve kršenja novinarskih prava.

Napada na novianra je direktan napad na slobodu izražavanja i na pravo građana da budu informisani. U 2017, Hrvatsko novinarsko društvo, zabilježilo je 11 napada i prijenji novinarima.

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Beograd – Skoplje

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Udruženje novinara Makedonije