Hrvatske vlasti moraju reagirati: ove godine 11 napada na novinare

0
378
Source/Author: Safejournalists.net
Source/Photo: Safejournalists.net

ZAGREB, 31.10.2017. – Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja predstavlja više od 7800 članova, oštro osuđuje prijetnje smrću upućene novinarki Hrvatske radiotelevizije Maji Sever.

Maja Sever je na svom Facebook profilu objavila prijetnje koje je dobila, kako kaže, zbog priloga o imigrantima 29. listopada ove godine. Osim uvreda i grubih riječi autor poruke je napisao: „Ako želiš živjeti s crnčugama, otiđi u Englesku, Francusku ili SAD, ali nemoj u Hrvatskoj promovirati tu masonsku multikulturalnost“. Poruka završava prijetnjom smrću. Maja Sever je izjavila da je poruku poslao Hrvat koji živi u Belgiji.

Sasa Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND), izjavio je da su prijetnje i uvrede upućene Maji Sever samo jedne u nizu pritisaka na novinare, koji uključuju i prijetnje smrću, fizičko nasilje pa čak i pokušaje ubojstva.

U posljednje 4 godine HND je zabilježio 39 slučajeva prijetnji i napada na novinare, no samo su neki od njih završili na sudu (gdje procesi još traju) ili bili sankcionirani.

Kod najvećeg broja riješenih slučajeve počinitelji nisu ni krili identitet. O ostalim slučajevima ni HND ni napadnuti novinari nisu dobili informaciju o stanju istraga, a u nekim slučajevima ni da li je istraga uopće pokrenuta.

„Mi o svakom napadu na novinare obavještavamo hrvatsku javnost, međunarodne novinarske organizacije i ostale koje se bave pitanjem slobode medija te tražimo brzu i učinkovitu reakciju mjerodavnih hrvatskih institucija“, izjavio je Leković. No dodao je da nema političke volje za rješavanje pitanja napada na novinare. “Čak štoviše, političari ih dodatno vrijeđaju odobravajući napade, a to je jasna poruka nadležnim institucijama da se ne treba ozbiljno baviti zaštitom novinara“, kazao je Leković.

Platforma će pismo podrške poslati svim nadležnim institucijama u Hrvatskoj i tražiti da se zaustavi svaki oblik nasilja nad novinarima te da se hitro i temeljito istraže sve činjenice vezane uz ovaj i druge slučajeve napada. Time će se poslati snažna poruka javnosti da takvo ponašanje nije prihvatljivo. Platforma će, osim toga, o tom slučaju obavijestiti Platformu Vijeća Europe za medijske slobode i sigurnost novinara.

Regionalna platforma snažno podupire Hrvatsko novinarsko društvo i njegove napore na zaštiti novinara i slobode izražavanja te poziva međunarodne organizacije koje se bave tim pitanjima da potaknu nadležne institucije na istraživanje i ovog i ostalih slučajeva.

Napad na novinare je izravni napad na slobodu izražavanja i na pravo javnosti na informacije. Ove je godine Hrvatsko novinarsko društvo zabilježilo 11 napada i prijetnji upućenih novinarima.

 

Udruženje BH novinara

Sindikat medija crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Neovisno udruženje novinara Srbije