Javno spaljivanje hrvatskog tjednika Novosti: kazniti počinitelje

0
392
Source/Author: Safejournalists.net
Source/Photo: Hina

ZAGREB, 13.09.2017. – Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova, najoštrije osuđuje javno spaljivanje primjeraka tjednika Novosti i prijetnje koje su upućene članovima redakcije od strane Autohtone – Hrvatske stranka prava (A-HSP).

U posljednjih deset dana članovi stranke A-HSP dva puta su javno spalili primjerke Novosti, tjednika koji izdaje Srpski nacionalni savjet sa sjedištem u Zagrebu. A-HSP je optužio novinare Novosti da raspiruju mržnju protiv Hrvata i zahtijevao blokadu financiranja tog medija iz državnog budžeta. Usto su novinarima tjednika Novosti upućene i prijetnje, direktno, ali i preko društvenih mreža.

„Ovo posljednje ludilo počelo je optuživanjem novinara Novosti da svojim tekstovima potiču paljenje požara na hrvatskoj obali, poslije čega su primjerci novina spaljeni“, rekao je Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) i  dodao: „Ovo je slučaj hajke zasnovan na nacionalnoj osnovi, a povijest nas uči da ono što počne uvredama prerasta u prijetnje i završava fizičkim nasiljem. Zahtijevamo od vlasti da reagira adekvatno, a od premijera Plenkovića da javno osudi ovaj incident.“

Regionalna novinarska udruženja, članice Platforme, pridružuju se HND-u i zahtjevima da hrvatske institucije i njihovo vodstvo osudi ovaj incident, reagira i adekvatno kazni počinitelje.

Od početka 2017. HND je zabilježio šest incidenata napada i prijetnji novinarima u Hrvatskoj, ne računajući dva incidenta spaljivanja Novosti i prijetnji novinarima te redakcije.

Platforma smatra da je napad na novinara napad na javni interes, demokraciju i prava svih građana.

 

Skopje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 13. rujna 2017.

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Društvo novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije