Kampanja bez nadzora REM, Vučić dominantna medijska ličnost

0
330
Source/Author: N1, Đorđe Nasković

BEOGRAD, 29.03.2017. – Aktuelni premijer i predsednički kandidat Aleksandar Vučić dominatna je medijska ličnost, pokazala je analiza Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), čiji stručnjaci ponovo upozoravaju na posledice činjenice da se telo zaduženo za monitoring medija u kampanji, Regulatorno telo za elektronske medije (REM), time ne bavi.

U centralnim informativnim emisijama televizija RTS1, Pink, Prva, B92, Happy i N1 u periodu od 3. do 23. marta, prema istraživanju BIRODI Aleksandar Vučić bio je zastupljen 250 minuta više od svih ostalih kandidata zajedno.

Kao premijer i predsednički kandidat Vučić je imao ukupno oko 38.000 sekundi, dok je prvi ispod njega Vuk Jeremić sa nešto malo više od 4.000.

„O omniprezentnosti ili sveprisutnosti Aleksandra Vučića u medijskom diskursu, taj podatak sam po sebi dovoljno govori. Da li možemo govoriti o ravnopravnosti jedanaestorice predsedničkih kandidata ako jedan u tolikoj meri štrči“, kaže istraživač BIRODI Dražen Pavlica.

Kako pokazuje istraživanje, najuravnoteženiji pristup predsedničkim kandidatima ima dnevnik televizije N1. Sa druge strane, od oko 38.000 sekundi, najviše vremena – oko 21.000 sekundi – Vučiću je posvećeno na televiziji Pink.

„Nemamo problem da kažemo da ono što radi Pink jeste svojevrsna medijska pretorijanska garda i to ovi nalazi pokazuju. Imate našu knjižicu iz 2016. godine gde smo statistički pokazali tu vezu, tu ulogu Pinka kao kanala promocije i zato nam je potreban REM“, smatra istraživač BIRODI Zoran Gavrilović.

Uz ocenu da REM svojim neradom utiče na stvaranje popullizma u Srbiji, učesnici tribine kritikovali su odluku REM-a da tokom predizborne kampanje ne vrši nadzor medija.

„REM-u je lakše da kaže da nema nešto, da nešto ne može, nego da izađe otvoreno i da kaže: da, medijska slika u Srbiji je u predizbornoj kampanji 2016. za vanredne parlamentarne izbore i u predizbornoj kampanji za aktuelne predsedničke izbore vrlo loša. Postoji veliki disbalans“, smatra pravnik Aleksandar Bratković.

Telefonska anketa BIRODI o načinu na koji se građani Srbije informišu, pokazala je da su za 40 odsto njih glavni izvor informacija televizije, dok se oko 20 odsto informiše na internetu.