Ko prijeti redakciji Magločistača?

0
334
Source/Author: The Western Balkans Regional Platform for Advocacy of Media Freedom and Security of Journalists

BEOGRAD, 09.09.2017. – Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova, najoštrije osuđuje prijetnje smrću koje su upućene članovima redakcije portala Magločistač u Subotici (Srbija) i poziva nadležne državne organe Republike Srbije da najhitnije preduzmu odgovarajuće korake da identifikuju i primjereno kazne autore opasnih prijetnji.

Portalu Magločistač su, u komentarima ispod teksta upućene eksplicitne prijetnje da će biti „zaklani kao zečevi“ i da će “čizmama gaziti” po njihovim „krajnicima“. Povod za prijetnje je tekst „Svi smo mi radnici Goše, a vladari Labani“, objavljen 4. septembra, a čija je tema prijetnja smrću koju je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban uputio jednom svom stranačkom kolegi.

“U Srbiji je zaštita novinara neefikasna i zato iz godine u godinu raste broj prijetnji, posebno putem društvenih mreža. Sve je više onih koji sami ili po nečijem nalogu šalju jezive prijetnje novinarima i to samo zato što oni rade svoj posao. Na žalost, ni novi mehanizam zaštite uspostavljen krajem 2016. sporazumom policije, tužilaštva i novinarskih i medijskih organizacija još ne daje nikakve rezultate“, rekao je generalni sekretar Nezavsinog udruženja novinara Srbije Svetozar Raković i dodao: “Nosioci vlasti koji javno ne osuđuju napade na novinare i medije, prećutno podržavaju politiku nekažnjivosti stoga nemaju prava da govore o slobodi, demokratiji i evropskom putu Srbije”.

Regionalna platforma podržava NUNS i poziva srpske institucije da primjenjuju međunarodne standarde za zaštitu novinara, njihovu sigurnost i slobodu izražavanja koji su implementirani u nacionalno zakonodavstvo, i time omoguće novinarima i medijima u Srbiji slobodan i bezbijedan rad.

Od početka ove godine NUNS je registrovao 22 slučaja napada i prijetnji novinarima u Srbiji, računajući i poslednji incident.

Regionalna platforma snažno podržava novinarske i medijske organizacije  u naporima da zaštite novinare i slobodu govora i smatra da je napad na novinara napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Društvo novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije