Leković: HND neće dopustiti da i jedan slučaj napada na novinare ostane neriješen

0
392
Source/Author: HND
Source/Photo: HND

BEČ, 20.06.2017. – „Pozivam 57 zemalja u kojima djeluje OESS da hitno imenuju novog povjerenika/povjerenicu za medijske slobode jer jedino ta osoba u međunarodnim institucijama ima mandat reagirati javno na konkretne slučajeva napada na novinare i druge vrste ugrožavanja medijskih sloboda“, izjavio je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković na konferenciji „Medijske slobode u nasilnom okruženju“.

Završena je dvodnevna konferencija u Beču koju je organizirao Ured povjerenika Organizacije za sigurnost i suradnju (OESS) i na kojoj je sudjelovalo gotovo 200 novinara, medijskih stručnjaka i diplomata i cijelog svijeta.

Od sredine ožujka ove godine (2017.) Ured nema čelnu osobu nakon što je Dunji Mijatović iz BiH završen redovan, a potom i jednogodišnji produženi mandat. Odluku o tome tko će je naslijediti moraju konsenzusom donijeti diplomatski predstavnici svih 57 zemalja u kojima djeluje OESS.

„Sve ostale međunarodne institucije i njihovi posebni predstavnici medijskim slobodama, uključujući i napade na novinare, bave se sporadično i načelno. Stoga je neobično važno što prije imenovati nasljednika/nasljednicu Dunje Mijatović da bi bio nastavljen odličan posao koji je ona radila. Suočeni s napadima na slobodu medija u svojim državama i ignoriranjem lokalnih vlasti, često jedinu podršku, osim podrške međunarodne novinarske organizacije, novinari dobivaju iz Ureda predstavnika za medijske slobode OESS-a“, rekao je Leković.

On je sudjelovao na panelu pod nazivom „Sigurnost novinara i nekažnjenost zločina protiv njih“ zajedno sa Sergejem Tomilenkom (predsjedavajućim Nacionalne udruge novinara Ukrajine), Johnom Owennom (novinarskim veteranom te predavačem novinarstva na londonskom Gradskom sveučilištu) i Erolom Onderogluom (predstavnikom „Reportera bez granica“ u Turskoj).

Razgovaralo se o konkretnim slučajevima napada na novinare i o zakonodavnom okviru i političkoj volji u pojedinim zemljama da se zaštite medijske slobode i kažnjavaju napadi na novinare. Leković je istaknuo kako u Hrvatskoj u većini slučajeva počinitelji prijetnji i napada na novinare nisu otkriveni i kažnjeni, uključujući i slučaj premlaćivanja Dušana Miljuša koji se dogodio prije devet godina.

„Za HND i novinarsku zajednicu u Hrvatskoj nema zastarjelih slučajeva i nećemo dozvoliti da i jedan slučaj napada na novinare bude prešućen ili neriješen“, poručio je Leković.

Održano je još niz panela uključujući i one pod nazivom „Sloboda izražavanja i lažne vijesti“, „Akreditiranje i pristup informacijama u područjima sukoba“ i „Medijska samoregulacija u vremenu sukoba“.

Autor: HND