List Danas kažnjen po tužbi Tasovca

0
340
Source/Author: Danas

BEOGRAD, 02.04.2017. – Prekršajni sud u Beogradu kaznio je dnevni list Danas sa 59.000 dinara, po tužbi bivšeg ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca, zbog toga što naslovna strana od 12. februara 2015. godine nije u potpunosti bila crno-bela.

Naime, tada je zbog pogibije srpskih radnika u Sibiru proglašen dan žalosti u Srbiji, a dnevni listovi su, po zakonu, dužni da naslovnicu štampaju u crnoj boji. Iako je logo Danasa bio crn, po sredini naslovne strane jasno naznačeno da je dan žalosti, tadašnjem ministru Tasovcu nije promaklo da su dve fotografije, tehničkom greškom, osvanule u boji.

Odmah sutradan pokrenuo je postupak protiv Dan Grafa, izdavača lista Danas, i direktora Dušana Mitrovića. Po presudi Prekršajnog suda, Dan Graf mora da isplati 50.000 dinara, Mitrović 5.000 dinara i dodatnih 4.000 dinara na ime sudskih troškova. Ažurnost bivšeg ministra Tasovca prokomentarisao je glavni i odgovorni urednik Danasa Dragoljub Draža Petrović.

– Iako nisam bio glavni urednik u to vreme, drago mi je da se iz ove presude vidi kako je Ivan Tasovac, kao ministar, bio vrlo aktivan kada je trebalo prijaviti neki medij sudu. Šteta što nije bio tako revnostan kada je trebalo braniti medije i novinare. Svaka čast, majstore – prijaviš sudu jedine dnevne novine koje u svom sadržaju nemaju starlete ili bilo koji vid zabave ni kad je dan žalosti, a ni kada nije dan žalosti i to zbog jednog formalnog propusta izazvanog tehničkim razlozima. U pitanju je još jedan dokaz da je gori ministar informisanja od Tasovca bio samo njegov bivši poslodavac – zaključuje Petrović.

Sličnog mišljenja je i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić.

– To će u istoriji ostati kao jedini pisani trag da je Ivan Tasovac bio ministar informisanja. Eto, kad već Tasovac nije ništa učinio za Danas, red je da Danas učini Tasovcu – poručio je Lekić.

List Danas je svaki put poštovao zakonsku odredbu o štampanju naslovnice u crno-beloj boji tokom dana žalosti, što je predočio sutkinji Biljani Milenić Veselinović. Iako smo u odbrani naveli da tog dana tehnički uslovi u štampariji nisu omogućavali da čitavo izdanje novina bude štampano u crnoj boji, sutkinja nije imala razumevanja i presudila je u korist ministra Tasovca.