MANS: Antena M, Skala radio i Borba krše zakon, ASK još ćuti

0
393
Source/Author: MANS

PODGORICA, 16.08.2020 – Mreža za afirmaciju nevladinog sektora MANS podnijela je još tri prijave Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) protiv medija koji su suprotno Zakonu o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja objavili političke oglase.

“Prijave se odnose na Antenu M, Skala radio i portal Borba. Na portalu Antene M kao i na toj radio stanici objavljena je reklamna poruka političkog subjekta, iako taj medij nije objavio cjenovnik u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. MANS je u slučaju Antene M već upozorio ASK na činjenicu da cjenovnik nisu predali u skladu sa zakonom, ali ta institucija još uvijek nije donijela odluku po toj prijavi, niti uklonila cjenovnik sa svog sajta. To je dovelo do toga da politički subjekti koriste ovaj medij za političko oglašavanje, suprotno zakonu. Kada su u pitanju Skala radio i portal Borba, ova dva medija ASKu uopšte nisu dostavili cjenovnike za političko oglašavanje, na šta ih je obavezivao zakon”, saopštili su iz MANS-a.

Kako su kazali, u međuvremenu, Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) još uvijek ne radi bilo šta kako bi zaustavila dalje kršenje zakona uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju za dvije sedmice.

MANS je ranije ASK-u podnio prijave protiv više televizija i radio stanica koje su propustile da u zakonskom roku dostave cjenovnike za političko oglašavanje u predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore koji će biti održani 30. avgusta.

Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisuje da se cjenovnici o političkom oglašavanju moraju dostaviti najkasnije deset dana od dana raspisivanja izbora, odnosno u slučaju ovogodišnjih parlamentarnih izbora,  do 3. jula.