Matić: Motiv ubistva Pantića privatizacija Jagodinske pivare

0
307
Source/Author: Danas, V. Jeremić
Source/Photo: Foto: Medija Centar

BEOGRAD, 19.10.2017. – Predmet ubistva novinara Milana Pantića još uvek se nalazi u predistražnoj fazi, potvrdio je za Danas Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara.

Prema njegovim rečima, tužilaštvo je od policije zatražilo prikupljanje dodatnih obaveštenja nakon čega bi, ukoliko se prikupi dovoljno materijalnih dokaza, trebalo da usledi pokretanje tužilačke istrage.

– U koordinaciji sa tužilaštvom, obavljeno je oko dvadeset informativnih razgovora sa licima koja su imala određena saznanja o zapažanjima neposredno pred i na sam dan izvršenja krivičnog dela ubistva. Zbog protoka vremena, pojedina lica su bila onemogućena da se sete svih detalja, ali određeni broj lica je verodostojno izneo svoja saznanja koja će pomoći u daljoj istrazi – navodi Matić.

On je dodao da je nadležno tužilaštvo “svakako agilnije” u proteklih nekoliko meseci u istrazi ubistva. Međutim, kada se radi o istrazi privatizacije Jagodinske pivare, što je u medijima figuriralo kao motiv za Pantićevo ubistvo, tužilaštvo, prema Matićevim rečima, pokazuje manjak interesovanja.

– Mnogo indikatora ukazuje da je motiv za ubistvo Milana Pantića njegovo pisanje o ovoj privatizaciji. On je bio prepreka koju je trebalo otkloniti pre započinjanja jedne od najvećih korupcionaških privatizacija koje su se dogodile 2000-ih i u kojoj su učestvovali pojedinci iz vrha tadašnje vlasti. Potpuno je nejasno zbog čega tužilaštva koja su se bavila ovom privatizacijom nisu isterala stvar do kraja. Još uvek ne znamo da li postoji namera da predmet zastari, ali videćemo šta će se događati ubuduće i da li će tužilaštvo smoći snage da pokrene ovaj slučaj – kaže Matić, dodajući da bi pokretanje tog predmeta poguralo određena lica da daju svoj doprinos u rasvetljavanju ovog ubistva.

Podsetimo, Veran Matić je početkom juna, uoči obeležavanja godišnjice ubistva Milana Pantića, izjavio da je policijska istraga okončana i da su imena osumnjičenih nalogodavaca i izvršilaca dostavljena nadležnom tužiocu u Jagodini. Matić je tom prilikom rekao da je istraga utvrdila da je Pantić ubijen zbog svog novinarskog rada i istraživačkih tekstova o korupciji i kriminalu u Jagodini.

Novinar Večernjih novosti Milan Pantić je ubijen 11. juna 2001. godine ispred svoje zgrade u Jagodini, udarcem tupim predmetom u glavu.