Medijska udruženja: Snimanje novinara je novi vid pritiska

0
303
Source/Author: N1, Nikola Radišić
Source/Photo: Foto: Pixabay

BEOGRAD, 10.11.2017. – Ne stišavaju se reakcije na snimanje novinara i snimatelja N1 na zadatku. Predstavnici novinarskih udruženja saglasni su da potez funkcionerke SO Voždovac, iako ne krši zakon, predstavlja novi vid pritiska na novinare. Ipak, N1 se i ranije suočavala sa sličnim situacijama i problemima.

Ovako šefica voždovačkog pres službe objašnjava svoje postupke: Primetila sam ljude koji su bili neprijatni prema građanima. Nisam znala o kome je reč, niti da su u pitanju novinari, ajoš manje koje medijske kuće, pošto danas svako ima kameru i snima. Niti sam krila gde radim, niti sam imal zlu nameru, već želju da u nekom momentu postavim pitanje ko ima pravo tako da se ophodi prema građanima i da vidim o kome je reč.

Gotovo nijedna tvrdnja iz reakcije zaposlene u opštini Voždovac nije tačna, osim dela koji se odnosi na činjenicu da snimanjem novinara na zadatku zakon nije prekršen.

Ipak, zbog atmosfere u kojoj struka funkcioniše, snimanje novinara u NUNS-u tumače kao “nadziranje novinarskog izveštavanja”. Kažu – odgovornost je na Aleksandru Vučiću.

“Ne znam kako bi se čovek koji stvara taj ambijent u kome je dozvoljeno vršiti pritisak na medije, kako bi se lično osećao kada bi prilog počinjao sa ‘Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i najbolji đak Vojislava Šešelja’, jer to je istina, kao što je istina da ste vi američka televizija, ali to nije i ne bi smelo da bude u fokusu, već način na koji obavljate svoj posao”, kaže predsednik NUNS-a Slaviša Lekić.

U UNS-u smatraju da se novinari moraju navići da i oni mogu biti snimani, ali dodaju da je obrazloženje iz opštine – neuverljivo i cinično. Sumnjaju da se ne radi samo o zastrašivanju novinara, već i sagovornika.

“Mislim da je u pitanju nova tehnologija vlasti kako da zastraši i kako da obesmisli rad novinara i kako da im onemogući da rade svoj posao. Imali smo pre par dana i ona dešavanja u Skupštini grada, kada su odbornici vladajuće stranke obesmislili pres konferenciju opozicionog odbornika, jednostavno pronalaze nove tehnologije kako da nas rad obesmisle”, kaže Petar Jeremić iz UNS-a.

Za medijske stručnjake okupljene u “Grupi za slobodu medija”, ponašanje šefice odseka za informisanje voždovačke opštine je na ivici zakona.

“Oni nemaju pravo da preuzmu ulogu medija, jer se zna ko koga treba da kontroliše”, kaže Maja Stojanović iz “Grupe za slobodu medija”.

“SNS pokušava u svakom trenu da predstavlja javnost. Mediji su ti koji predstavljaju javnost, građani ove zemlje smo javnost. Državni funkcioneri, pa i funkcionerka koja je snimala novinare je neko na položaju i u državnom organu, i ono što su oni uradili je pritisak na javnost”, rekla je Stojanović.

U prethodnim slučajevima video snimci naših novinara koji razgovaraju sa građanima postavljani su na društvene mreže, insinuirajući da su u pitanju orginalni izveštaji N1. Na taj način stvarana je lažna slika o tome šta jeste emitovano u našem programu.