Medijski sektor pod lupom Savjeta Evrope i Evropske unije

0
552
Source/Author: SMCG

PODGORICA, 11.09.2017. – Evropska komisija i Savjet Evrope počeće opširnu analizu medijskog sektora Crne Gore čiji rezultat treba da bude izrada vodiča za definisanje i sprovođenje nacionalnih medijskih politika i pripremu akcionog plana u okviru pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

Ekspertski tim, koji čine Dunja Mijatović, Snežana Trpevska, Jean-Francois Furnemont, Marc Janssen, Jelena Surčulija Milojević i Tanja Kerševan Smokvina, danas je u Podgorici predstavio metodologiju po kojoj će raditi analizu kao i očekivane rezultate.

Nakon  inicijalnog  skupa,  planirano je organizovanje sastanaka tokom  kojih  će  članovi  ekspertskog  tima razgovarati sa svim relevantnim akterima.

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović kazao je da će ekspertski tim obaviti 30 sastanaka sa 80 osoba kako bi dobili odgovor na pitanje kako izgleda medijski prostor Crne Gore. Projekat obuhvata šest zemalja Zapadnog Balkana i Tursku.

„Najnapredniji smo u procesu proširenja pa je logično što smo prva zemlja u kojoj se radi analiza“, kazao je Pejović.

On je podsjetio na nedavne izmjene Zakona o nacionalnom javnom servisu Radio televiziji Crne Gore kojim je obezbjeđena veća finansijska nezavisnost, te na izmjene Zakona o elektronskim medijima gdje je foku bio na povećanjnu nezavisnosti regulatora, agencije za elektronske medije.

Šef delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav kazao je da je sloboda gpovora vitalni element u procesu pregovaranja za učlanjenje u EU te da se mora raditi na jačanju samoregulacije i primjeni Kodeksa novinara.

Analiza medijskog sektora će biti završena do kraja januara naredne godine, a teme koje zanimaju eksperte Savjeta Evrope su pregled i procjena tržišta, zakonodavni i  institucionalni okvir, javni servisi, način funkcionisanja on line medija, profesionalni integritet novinara, šeme podrške i državna pomoć medijima, transparentnost medijskog vlasništva i medijska koncentracija kao i samoregulacija medija.

Analiza je dio projekta „Jačanje pravosudne ekspertize o slobodi izražavanja i medija u Jugoistočnoj Evropi (JUFREX)“ koji sprovode EU i Savjet Evope. Nacionalni koordinator ove aktivnosti je Ministarstvo evropskih poslova Crne Gore.