Međunarodni dan borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima: “Nema slobode medija tamo gdje novinari rade u strahu”

0
423
Source/Author: Ema Tarabochia
Source/Photo: IFJ

ZAGREB, 02.11.2017. – Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima, 2. studenog, Europska federacija novinara (EFJ) pozvala je članice da se priključe kampanji #endimpunity, čiji je cilj pozvati vlade na odgovornost za nekažnjavanje napada na novinare i javno prikazati slučajeve teških napada na novinare koji su ostali nekažnjeni. 

UNESCO podsjeća da je u zadnjih 11 godina ubijeno 930 novinara diljem svijeta, prosječno jedan u četiri dana. Počinitelji u čak 90 posto slučajeva – nisu kažnjeni. Prema statistikama Međunarodne federacije novinara (IFJ). od početka ove godine 56 novinara izgubilo je život radeći svoj posao. Ponovo, istrage u 90 posto slučajeva nisu dovršene.

EFJ navodi da je od 2015. u Europi zabilježeno 12 teških slučajeva neistraženih ubojstava novinara. Svi slučajevi uvršteni su u bazu napada na novinare Vijeća Europe – Platformu za promociju zaštite i sigurnosti novinara Media Freedom Alerts.

Istrage ubojstava ruskih novinara Anne Politkovskaye, Akhmednabija Akhmednabiyeva, Nikolaja Potapova, Timura Kuasheva i Mikhaila Beketova još nisu dovršene, a počinitelji nisu kažnjeni. Ukrajina bilježi 5 takvih slučajeva, a Turska i Azerbajdžan po jedan.

Slučajevi u regiji Zapadnog Balkana bilježe se i prate u Regionalnoj bazi napada na novinare safejournalists.net. Od 2014. do danas u 6 zemalja regije (Makedonija, Kosovo, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Srbija) zabilježeno je ukupno 380 prijetnji i napada na novinare, uključujući dva pokušaja ubojstva, oba u Hrvatskoj. U oba slučaja počinitelj nije pronađen ni kažnjen.

“Prijetnje, napadi i zlodjela protiv novinara i dalje prolaze nekažnjeno, što rezultira visokom dozom straha, nelagode, cenzure i autocenzure među novinarima, što potkopava slobodu medija i pravo javnosti na informiranje, a žrtve ostavlja u bespomoćnosti. Ubojstvo je najteži oblik tih zločina, no svi napadi na novinare koji su nekažnjeni moraju biti javno obznanjeni”, poručuju iz EFJ-a povodom početka kampanje.

Više o kampanji #endimpunity i neriješenim slučajevima napada na novinare možete vidjeti ovdje.

Više o neriješenim slučajevima napada na novinare u Hrvatskoj možete vidjeti ovdje.

Izvor: EFJ, IFJ, safejournalists.net