Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima “Nema slobode medija tamo gde novinari rade u strahu – podstaknite kažnjavanje zločina!”

0
401
Source/Author: EFJ, IFJ, HND, safejournalists.net
Source/Photo: Foto: IFJ

BRISEL, 01.11.2017. – Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima – 2. novembra, Evropska federacija novinara (EFJ) pozvala je svoje članice da se priključe kampanji #endimpunity, čiji je cilj da se vlade pozovu na odgovornost za nekažnjavanje napada na novinare i da se javnosti predoče  slučajevi teških napada na novinare koji su ostali nekažnjeni. 

UNESCO podseća da je širom sveta u poslednjih 11 godina ubijeno 930 novinara, ili prosečno jedan svakog četvrtog dana. Počinioci u čak 90 odsto slučajeva – nisu kažnjeni.

Prema statistici Međunarodne federacije novinara (IFJ) od početka ove godine 56 novinara izgubilo je život radeći svoj posao. Ponovo, u 90 posto slučajeva istrage nisu završene.

EFJ navodi da je od 2015. u Europi zabeleženo 12 teških slučajeva neistraženih ubistava novinara. Svi slučajevi uvršteni su u bazu napada na novinare Saveta Evrope – Platformu za promociju zaštite i sigurnosti novinara Media Freedom Alerts.

Istrage ubistava ruskih novinara Anne Politkovskaye, Akhmednabija Akhmednabiyeva, Nikolaja Potapova, Timura Kuasheva i Mikhaila Beketova još nisu završene niti su kažnjeni izvršioci. U Ukrajini je bilo 5 takvih slučajeva, a u Turskoj i Azerbajdžanu po jedan.

Napadi na novinare u regionu Zapadnog Balkana beleže se i prate u Regionalnoj bazi napada na novinare safejournalists.net. Od 2014. do danas u 6 zemalja regije (Makedonija, Kosovo, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Srbija) evidentirano je ukupno 380 pretnji i napada na novinare, uključujući dva pokušaja ubistva, oba u Hrvatskoj. U oba slučaja počinoci nisu otkriveni i kažnjeni.

“Pretnje, napadi i zločini protiv novinara i dalje prolaze nekažnjeno, što rezultira visokom dozom straha, uznemirenja, cenzure i autocenzure među novinarima, što potkopava slobodu medija i pravo javnosti na informisanje, a žrtve prepušta bespomoćnosti. Ubistvo je najteži oblik tih zločina, a svi napadi na novinare koji su nekažnjeni moraju biti javno objavljeni”, poručuju iz EFJ-a povodom početka kampanje.

Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima ustanovljen je odlukom UN 18. decembra 2013. a prvi put je obeležen 2. novembra 2014. godine, povodom prve godišnjice ubistva francuskih novinara Žislena Dipona i Kloda Verlona, koji su ubijeni prilikom izveštavanja u afričkoj državi Mali.

Više o kampanji #endimpunity i nerasvetljenim napadima na novinare možete videti ovde.

Više o nerešenim slučajevima napada na novinare u Srbiji možete videti ovde.