Ministar informisanja na pitanje Insajdera o smeni Gajovića: Nije tako mislio

0
363
Source/Author: Insajder
Source/Photo: Foto: Medija Centar

BEOGRAD, 11.02.2018. – Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević smatra da nema razloga za smenu državnog sekretara za informisanje Aleksandra Gajovića, koji je izjavio da novinari treba da štite sami sebe. U odgovoru Insajderu, ministar navodi da Gajović nije tako mislio.

„Razgovarao sam sa kolegom Gajovićem i dobio čvrsta uveravanja da je njegova izjava bila usmerena na to da Ministarstvo kulture i informisanja ne poseduje mehanizme za prevenciju eventualnog ugrožavanja novinara, te da napadima na novinare, kao i u slučaju ugrožavanja rada svih ostalih profesija, treba da se bave za to nadležni organi“ , navodi Vukosavljević na pitanje novinara Insajdera da li će smeniti državnog sekretara.

U pisanom odgovoru Insajderu, dodaje se i da je Ministarstvo kulture i informisanja u više navrata jasno i nedvosmisleno isticalo da se oštro protivi bilo kom vidu ugrožavanja medijskih sloboda, pa tako i napadima na novinare tokom obavljanja svoje profesionalne dužnosti.

Međutim, u odgovoru Insajderu, ministar se nije osvrnuo na izjave Gajovića, državnog službenika, u kojima je doveo u pitanje da se napad na novinara N1 uopšte i desio, ili insinuacije da novinari sami sebi prete smrću na društvenim mrežama kako bi ispali žrtve.

 

Istovremeno, da nije u pitanju samo nesmontrenost državnog sekretara Gajovića, već jasno formulisan stav, pokazuje i činjenica da je Gajović detaljno obrazložio svaku od svojih tvrdnji koje je izgovorio u intervju za RSE.

Upravo zbog toga, državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović bi morao biti smenjen.