Napad na Ollurija i njegovu verenicu mora biti prioritet kosovskim institucijama

0
271
Source/Author: Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara

PRIŠTINA, 18.08.2017. – Udruženja novinara iz regiona oštro osuđuju napad na Ollurija, istraživačkog novinara i njegovu verenicu. Parim Olluri i njegovu verenicu napale su 3 osobe  16. avgusta u Prištini, na ulasku u njihovu zgradu. Napadači su nosili kape i ništa nisu rekli tokom incidenta.

“Dok smo se približavali ulazu naše zgrade, pojavile su se tri osobe i počele su da me udaraju. Udarali su me i kada sam pao na zemlju, a moja verenica se onesvestila i pala. Nisam im video lica niti su išta rekli, sve se desilo vrlo brzo”, rekao je Olluri i dodao: “Verujem da ovo ima veze sa mojim nedavnim radom”.

Olluri je direktor online portala insajderi.com, i osvojio je više nagrada za svoj rad. Kako navodi Asocijacija novinara Kosova (AJK), Olluri je izjavio da nema ličnih konfikta ni sa kim i da je ubeđen da je napad povezan sa njegovim radom.

“Verujemo da je ovo bio dobro organizovan napad”, rekao je Arben Salihu, iz Udruženja novinara Kosova. “Napad na novinara dok je u društvu člana porodice je dodatno zabrinjavajući jer šalje poruku da članovi porodice novinara više nisu sigurni.”

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova, najoštrije osuđuje napad na novinara Parim Ollurija i njegovu verenicu i deli zabrinutost sa članovima Udruženja novinara Kosovo. Platforma očekuje od kosovskih vlasti da postupaju brzo, identifikuju tri napadača i kazne ih u skladu sa zakonom. Poziva međunarodne organizacije koje se bave zaštitom medijskih i novinarskih sloboda i prava da zahtevaju isto.

Platforma će, kroz postojeći sistem monitoringa, pratiti u narednom periodu tok slučaja i o tome obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne institucije.

Regionalna udruženja podsećaju javnost da je Kosovo u 2017. godini  zabeležilo 9 slučajeva pritiska, verbalnih pretnji i fizičkih napada, uključujući i ovaj poslednji  slučaj.

 

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Društvo novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije