NDNV: Pretnje i pritisci na nas i naše saradnike – postali svakodnevica

0
402
Source/Author: NDNV
Source/Photo: Foto: Autonomija

NOVI SAD, 27.07.2017. – Nezavisno društvo novinara Vojvodine i njegovi saradnici izloženi su, sada već skoro svakodnevno, najrazličitijim oblicima kampanje zastrašivanja, a nadležni državni organi do sada nisu učinili ama baš ništa kako bi različite vrste napada i pretnji rasvetlili i počinioce sankcionisali.

Ukoliko ne stoje iza tih pretnji i pritisaka, državni organi svojom neefikasnošću šalju jasnu poruku da je lov na “političke protivnike”, okupljene oko naše organizacije, dozvoljen i čak poželjan.

Našem saradniku Igoru Besermenjiju, kolumnisti portala Autonomija, putem društvenih mreža upućene su nove otvorene pretnje smrću, koje smo – po mehanizmu uspostavljenom potpisivanjem sporazuma o saradnji između Republičkog javnog tužilaštva, MUP-a i novinarskih i medijskih udruženja – prijavili nadležnim organima.

Besermenji je i ranije bio na meti pretnji smrću, ali iako je slučaj prijavljen, počinilac do sada nije priveden pravdi, kao uostalom što nisu sankcionisani ni mnogobrojni drugi koji su nam otvoreno pretili smrću ili nasilno prekidali događaje koje smo organizovali, a koji najčešće nisu ni pokušavali da sakriju svoj identitet.

Osim pretnji Besermenjiju, jutros je na našem poštanskom sandučetu osvanula nalepnica na kojoj je prekriženo lice programskog urednika NDNV-a Dinka Gruhonjića uz tekst “Miletićev a ne Dinkov grad”.

Pre desetak dana tabla sa natpisom NDNV-a prelepljena je nalepnicom u bojama srpske zastave, sa natpisom na ćirilici i na engleskom jeziku: “Dobro došli u područje nacionalizma”.

Početkom juna po Novom Sadu su bile izlepljene nalepnice sa porukom “Tamna strana Srbije”, na kojoj su se nalazile fotografije predsednika NDNV-a Nedima Sejdinovića i Dinka Gruhonjića, koji su prikazani kao “kontrolori medija”. Pored njih na nalepnici su se nalazile fotografije NVO aktivistkinja Sonje Biserko, Nataše Kandić i Jelene Milić.