Nema prostora za slobodne medije

0
479
Source/Author: Danas, J. D.

BEOGRAD, 09.11.2017. – Između tabloida i populizma postoji izuzetno čvrsta veza, te ne iznenađuje što je vlast u Srbiji odabrala tabloidne medije za svoje glasnogovrnike. Oni su od njih napravili mejnstrim, dok prostor za slobodne i samostalne medije gotovo da ne postoji. To je koncept populističke vlasti, uništiti medije i svesti ih na ulogu gramofona i megafona, rečeno je danas u Medija centru na panel diskusiji “Medijski i politički populizam – izazovi za novinarstvo, izazovi za društvo”, u organizaciji Fakuleta dramskih umetnosti i Misije OEBS-a u Srbiji.

Jovanka Matić sa Instituta društvenih nauka ocenila je da izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da građanima ne treba dodatno objašnjenje onoga šta on radi i njegovih stavova kada im on to pokazuje svojim svakodnevnim radom, predstavlja tipično poimanje uloge medija kod jednog populističkog lidera.

Ona je citirala Vučića navodeći njegovu izjavu u jednom nedavnom intervjuu kao primer populističkog delovanja.

– Baš briga svakog građanina Srbije danas šta će da napišu NIN, Miškovićevo Vreme, Nedeljnik ovaj ili onaj, Danas, bilo ko, ako on zna da će od mene da čuje… Zato time što ću da radim svakog dana, svaku subotu i nedelju, on će da vidi šta su moji stavovi i ne treba mu dodatno objašnjenje, niti ta vrsta posrednika, pročitala je Vučićevu izjavu, navodeći da se slobodni mediji doživljavaju kao nepotrebni i kao neprijatelji, jer preispituju odluke vođe.

Glavni urednik Bete Dragan Janjić, istakao je da novinske agencije danas nemaju tako značajnu ulogu u izveštavanju kao što je to ranije bio slučaj. Kako je ocenio, tehnologija je omogućila demokratizaciju cele priče, dodajući da ta vrsta potpune slobode zahteva obrazovanog građanina, što predstavlja problem i u Srbiji i u svetu.

Gordana Janković iz Misije OEBS smatra da ni Srbija ni region nisu izuzetak u pogledu populističkih praksi, koje je potrebno analizirati i razumeti. Prema njenim rečima, neophodno je graditi političku kulturu i zrelije razumevanje društva. Urednik kulturno-umetničkog programa RTS-a Nebojša Bradić istakao je da javni servis ima obavezu da bude predvodnik u promovisanju programa iz kulture i umetnosti i da pokreće nove zanimljive teme.

– Nažalost, drugi emiteri, čak i oni sa nacionalnom frekvencijom ne neguju takve programe, zaključio je Bradić.

Mališić: Ozbiljan pritisak na medije

Urednica NIN Vesna Mališić je istakla da izjava Aleksnadra Vučića o tome da mu nisu potrebni posrednici predstavlja ozbiljan pritisak na medije, navodeći da se Srbija danas ponovo suočava sa jednom populističkom vlašću. Ona je ocenila da Vučićeva izjava pokazuje da vlast ne razume ulogu medija ili da se pravi da je ne razume promovišući jedan način vladanja. Kako je ukazala, vlast je proizvela svoje istraživače i svoju stvarnost, a mediji su postali pretorijanska garda vlasti. “Populistička vlast je uništila celo društvo”, naglasila je Mališić.

A. R.