Novinari izbačeni sa suđenja

0
308
Source/Author: Blic, M.J.
Source/Photo: Foto: Beta

BEOGRAD, 11.05.2017. – Suđenje Milanu Daboviću (29), bratu proslavljenih košarkašica Dabović, za šverc kokaina održano je juče u Višem sudu, ali bez prisustva novinara.

Naime, na jučerašnje suđenje Daboviću, zakazano za 10 sati ujutru, koje je održano u Višem sudu u Beogradu, nisu mogli da uđu novinari brojnih beogradskih medija, iako je proces ovom optuženom mladiću iz Herceg Novom makar na papiru – javan.

U sudnicu su najpre ušli Dabovićevi branioci i tužilac koji postupa u predmetu, a zatim i rodbina okrivljenog. Kada je došao red na novinare, ispred vrata sudnice isprečilo se obezbeđenje i saopštilo da za njih u sudnici nema mesta. Na zahtev novinara upućen direktno sudiji Nataši Albijanić da u sudnicu uđe bar jedan od predstavnika medija, ona je kratko uzvratila: „Može, ako neko hoće da izađe“.

Na insistiranje da novinari imaju pravo da prisustvuju suđenju, jer pretres nije zatvoren za javnost, sudija Albijanić samo je odgovorila: „Čuli ste šta vam je rekao radnik obezbeđenja.“ Novinari su se posle toga obratili portparolu Višeg suda, pokušali da odu kod predsednika suda Aleksandra Stepanovića, ali im ni to nije bilo dozvoljeno.

Portparol suda je obećao da će skrenuti pažnju sudiji da ubuduće obezbedi mesto za prisustvo novinara. Podsećamo, Milan Dabović, brat proslavljenih košarkašica Ane i Milice Dabović, tereti se za krijumčarenje 2,4 kilograma kokaina. Njemu je nakon hapšenja u septembru prošle godine određen pritvor, a suđenje je počelo u martu ove godine. Kakvi su dokazi protiv Dabovića i kako će se on braniti – ostaće nepoznato dok sud ne dozvoli pristup novinarima.