Novinarka Jagoda Bastalić povukla tužbu protiv Dubravka Jošića

0
453
Source/Author: Ema Tarabochia/safejournalists.net
Source/Photo: HRT

ZAGREB, 12.04.2017. – Urednica HRT-ove emisije Labirint Jagoda Bastalić, koja je u siječnju ove godine bila javno oklevetana i nakon toga izložena brojnim prijetnjama i pritiscima, prihvatila je ispriku Dubravka Jošića koji je plasirao klevetničko pismo. Jošić se javno ispričao Jagodi Bastalić 30. ožujka, tvrdeći da ga je obmanuo jedan djelatnik HRT-a.

“Ispriku gospodina Dubravka Jošića prihvatila sam i povukla privatnu tužbu s vjerom da je gospodin Jošić (kao i oni koji su ga instruirali) shvatio kako se za svoje ideje treba boriti argumentima, a ne lažima i diskreditacijom”, potvrdila nam je Bastalić.

“Kako je cilj moje tužbe bila istina, a ne novac, (nanesenu mi štetu nikakav novac ne može namiriti) nakon javne isprike, nisam vidjela smisao u nastavku sudskog parničenja”, rekla je Bastalić i svima koji su doživjeli sličnu ili istu situaciju poručila da se u takvim situacijama obrate za pomoć HND-u i da potraže zaštitu putem nadležnih institucija.

Nakon što je Bastalić protiv njega podigla tužbu, Dubravko Jošić uputio joj je javnu ispriku “zbog netočnog prikazivanja njenog poslovnog stanja i ponašanja tijekom agresije na Hrvatsku od 1990.-1995. g. a u svezi članka na portalu „Kamenjar“ od 17. siječnja 2017.”

Jošić u isprici tvrdi da je tijekom razgovora s jednim od djelatnika HTV-a o stanju na HTV-u, u rujnu 2016., dobio informaciju o novinarki Jagodi Bastalić, koju je bez provjeravanja iznio u otvorenom pismu IMS i portalu Kamenjar.

“Informacija je bila upravo onakva kakvu sam je prikazao, ne sluteći da dotični urednik HTV-a nije iznio istinu ili je i sam bio doveden u stanje da je prenio krivu informaciju. Mene je pak kao časnika HV-a, koji je sudjelovao u oslobađanju područja u VRO “Bljesak” to strašno pogodilo, takva njegova informacija me šokirala i uznemirila i od tada sam stekao krivi dojam o Jagodi Bastalić temeljem tog razgovora. Ovim putem javno se ispričavam za iznesenu netočnost glede novinarke Jagode Bastalić koja je nastala na krivoj informaciji koju sam dobio na opisani način te kojom sam povrijedio njen ugled ili prouzročio štetne posljedice na njenom privatnom i poslovnom planu”, pisalo je u Jošićevoj isprici.

Podsjetimo, više portala poznatih po širenju mržnje objavilo je u siječnju pismo Dubravka Jošića, inače časnika HV-a, u kojemu je kolegica Bastalić najgrublje oklevetana. Isti sadržaj elektroničkom poštom poslan je na brojne adrese unutar i izvan HRT-a. U tom pismu su navedene monstruozne laži, očito samo s jednim ciljem – diskreditacije njezina poslovnog i privatnog života.

Autora klevetničkog pisma, ali i prijeteće SMS poruke koje je zaprimila nakon što je pismo objavljeno, kolegica Bastalić je prijavila policiji i protiv njega podnijela tužbu.

Hrvatsko novinarsko društvo odmah je reagiralo na slučaj, tražeći od nadležnih institucija hitnu i oštru reakciju na seriju divljačkih medijskih napada na kolegicu Jagodu Bastalić.