Novinarska akademija 2017: Prikazani filmovi „Djeca rata-djeci mira“ i „Antipropaganda“

0
284
Source/Author: BHN
Source/Photo: BHN

Jahorina, 7.6.2017.-Trećeg dana Novinarske akademije 2017 učesnici/ce su imali priliku slušati predavanja prof dr Enesa Osmančevića o standardima fer, balansiranog i objektivnog izvještavanja o osjetljivim temama vezanim za rat, zločine, progone stanovništva i druge oblike kršenja ljudskih prava.

Učesnici su, takođe, imali priliku diskutovati sa slobodnim novinarom Eldinom Hadžovićem o javnom medijskom servisu, privatnim TV, štampanim i online medijima i izvještavanju o događajima iz bliske ratne prošlosti, ali i analizirati TV izvještaje, novinske ili tekstove portala o temama vezanim za događaje iz rata.

U okviru Akademije trećeg dana prikazan je i dokumentarni film „Djeca rata djeci mira“, koji je produciran u sklopu projekta posvećenog djeci-sudionicima rata, a nakon projekcije uslijedila je i diskusija sa učesnicima projekta Rusmirom Piralićem i Kemalom Šalakom o uključivanju sudionika rata u BiH u periodu 1992-1995. u aktivnosti koje doprinose suočavanju sa prošlošću i pomirenju.

Četvrti dan Akademije započeo je predavanjem prof dr Gorana Šimića o suočavanju sa prošlošću i ključnim vrijednostima tranzicijske pravde u BiH, kao i o ulozi medija i organizacija civilnog društva u oblasti propitivanja, istraživanja i javnog prezentovanja ratnih događaja i njihovih posljedica u postjugoslovenskom društvu.

„Mi nikada ne polazimo od svojih grijehova, jer više volimo svoje zločine, nego što poštujemo tuđe žrtve“, ističe Šimić.

Gosti-predavači druge sesije bili su Sudbin Musić i Goran Zorić koji su govorili o životu u Prijedoru iz perspektive prognanika, žrtve i povratnika, te aktiviste civilnog društva i borca za ljudska prava.

„Neotvaranje masovne debate o pitanju kršenja ljudskih prava  i ratnih zločina ostavlja mogućnost da se to možda ponovi nekada u budućnosti“, poručio je studentima Zorić, dodajući da Prijedor ima šansu i potencijal da postane mjesto u kome se zločini neće negirati, već mjesto debate i suočavanja sa prošlošću.

Sudbin Musić rekao je da je ideologija za njega glavni problem jer ga je prognala iz Prijedora, odnosno trenutak kada se radikalna manjina dokopala sile i počela sprovoditi svoj ideološki plan. „Mi ne shvatamo da su nad svima činjeni strašni zločini i moramo pomoći svakom čovjeku da glasno kaže o svemu šta misli i da nema strah od vlasti“, ističe Musić.

Novinar Aldin Arnautović je polaznike upoznao sa istraživanjem i dokumentovanjem ratnih zločina u kontekstu samih događaja na terenu, utvrđenih činjenica i suđenja u Hagu, kao i uticaja sudske pravde na procese povratka, izgradnje suživota i pomirenja.

„Trebamo biti medijski pismeniji pa da prepoznamo manipulaciju žrtvama, informacijama, ali to nije proces koji se dešava preko noći, već je potreban duži vremenski period“, kaže Arnautović.

Četvrtog dana Akademije studenti su gledali dokumenatarni film „Antipropaganda“, koji govori o urušavanju medijskog sistema u doba disolucije bivše Jugoslavije.