Novinarska udruženja iz regiona pozivaju na istragu napada na hrvatskog novinara Mladena Mirkovića

0
305
Source/Author: Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zastupanje slobode medija i bezbednost novinara

POŽEGA, 19.05.2017. – Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova najoštrije osuđuje neviđeni brutalni fizički napad i pretnje smrću upućene Mladenu Mirkoviću, novinaru hrvatskog portala 034portal.hr, od strane gradonačelnika Požege Vedrana Neferovića.

Platforma je 18. maja izrazila zabrinutost u pismu poslatom svim relevantnim hrvatskim vlastima i zahtevala da spreče bilo koju vrstu nasilja protiv novinara,te da hitno i temeljno ispitaju sve činjenice u vezi sa ovim ali i drugim slučajevima napada. Na taj način, oni će poslati snažnu poruku hrvatskoj publici da takvo ponašanje nije prihvatljivo i da državni službenici nisu izuzetak.

Napad na novinare je direktan napad na slobodu izražavanja i na pravo građana da budu informisani. Ovakvo ponašanje nije prihvatljivo i državni službenici nisu izuzetak. Prošle godine, u Hrvatskoj je prijavljeno 12 slučajeva napada na novinare.

Regionalna platforma snažno podržava Hrvatsko novinarsko društvo i njene napore da zaštiti novinare i slobodu govora. Platforma takođe poziva međunarodne organizacije koje se bave zaštitom slobode medija i prava novinara da pozovu relevantne hrvtaske vlasti da istraže poslednji i ostale slučajeve.

Bilo koji napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Društvo novinara Makedonije