Novinarske udruge iz regije traže prestanak napada na makedonske novinare

0
360
Source/Author: safejournalists.net
Source/Photo: safejournalists.net

SKOPJE, 11.03.2017. – Regionalna mreža za zagovaranje slobode medija i sigurnosti novinara izražava punu solidarnost i podršku novinarima i medijskim radnicima u Makedoniji koji se suočavaju sa stalnim pritiscima, uključujući i fizičke napade te prijetnje smrću, poručili su predstavnici novinarskih udruga uključenih u mrežu na zajedničkoj konferenciji u Skopju.

Udruge posebno zabrinjava činjenica da su u koordinirane napade uključeni i nositelji javnih funkcija i predstavnici državnih institucija. U posljednje četiri godine u Makedoniji su zabilježena 44 napada na novinare od kojih se u posljednjih godinu dana dogodilo 19, naglašavaju u mreži.

„Dok Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu utvrđuje kršenje slobode javnog izražavanja u Makedoniji, makedonske institucije nisu kaznile niti jednog napadača na novinare“, izjavio je Naser Selmani, predsjednik Društva novinara Makedonije.

Članovi regionalne mreže koja se zalaže za slobodu izražavanja i sigurnost novinara traže od makedonskih institucija da spriječe bilo kakvo nasilje prema novinarima te da brzo i efikasno istraže sve dosadašnje napade i kazne napadače.

Regionalna mreža snažno podržava Društvo novinara Makedonije i njegove napore u zaštiti novinara i slobode govora. Istovremeno pozivamo međunarodne organizacije koje se bave zaštitom slobode medija i prava novinara da učine dodatni pritisak na makedonske vlasti kako bi one poštovale slobodu izražavanja, te slobodu medija i novinara.

Svaki napad na novinare napad je na javni interes, demokraciju i prava svih građana, poručuju iz udruga.

 

Udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Društvo novinara Makedonije