Nula rešenih ubistava novinara

0
272
Source/Author: Danas, D.D.
Source/Photo: Foto: Beta

BEOGRAD, 11.04.2017. – Srbija je jedina zemlja gde se uspešnost rešavanja ubistva novinara meri znakom nula, rekao je danas Slaviša Lekić, predsednik NUNS, prilikom polaganja venaca u ulazu zgrade u Svetogorskoj ulici broj 35, gde je pre 18 godina ubijen novinar Slavko Ćuruvija.

Lekić je podsetio okupljene da je prošlo 16 godina od ubistva novinara Milana Pantića, 18 godina od ubistva Slavka Ćuruvije i 23 godine od ubistva novinarke Dade Vujasinović.

– Vrlo sam skeptičan, postoje male šanse da se ubice otkriju. Izuzev slučaja Pantić jer postoji indicija da država tu nema umešane prste, rekao je Lekić. On je istakao da je tadašnji ministar informisanja Aleksandar Vučić 1999. godine povodom ubistva Ćuruvije rekao da ga je ubila crnogorska mafija, a da je pre tri godine rekao da je u ubistvo umešana država.

– Mislim da ne bi bilo loše da se sasluša sadašnji premijer da bi nam otkrio saznanja koja je imao 1999. godine, a posebno saznanja kojima optužuje državu za ubistvo, kazao je Lekić.

Član uprave UNS-a Vladimir Radomirović rekao je da to udruženje traži od sudskih vlasti da ne odugovlače suđenje optuženim ubicama Slavka Ćuruvije i da se hitno privede pravdi optuženi Miroslav Kurak.

Podsetimo, Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine. Suđenje za njegovo ubistvo počelo je 2015. godine. Na optuženičkoj klupi nalaze se bivši načelnik resora Državne bezbednosti Radomir Marković, nekadašnji načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak, kojem se sudi u odsustvu.

Prpa: I dalje se nadam

Nevenčana supruga Slavka Ćuruvije Branka Prpa rekla je da je nada nije napustila 18 godina, jer “ako odustanemo od toga da se nadamo, onda odustajemo od onog najboljeg u sebi”. “Ovo je borba vaše profesije, nije moja individualna borba, ovo je profesionalna borba za prava novinara”, kazala je ona i dodala da taj događaj ima “vrlo ozbiljne posledice za društvo u Srbiji i za celu državu”.