NUNS pisao EFJ: Pošaljite delegaciju u Beograd

0
260
Source/Author: Danas, P. D.

BEOGRAD, 22.09.2017. – Nezavisno udruženje novinara Srbije uputilo je večeras pismo Evropskoj federaciji novinara sa sedištem u Briselu izveštavajući ovu organizaciju o dešavanjima u vezi sa gašenjem novina Vranjskih.

NUNS traži da EFJ pošalje delegaciju koja bi u razgovorima sa svim nadležnim državnim organima, novinarskim i medijskim i drugim nevladinim organizacijama ustanovila kako se u Srbiji poštuju medijske slobode.

U pismu se opisuju razlozi zbog kojih je osnivač, direktor i glavni urednik nedeljnika Vranjske, Vukašin Obradović bio u štrajku glađu i navode politički i finansijski pritisci koji su doveli do gašenja ovih novina, kao i aktivnosti članova NUNS u nastojanju da iskažu solidarnost i pruže pomoć.

“Prema saznanjima NUNS-a, Vranjske su bile meta političkih i ekonomskih pritisaka od svog početka 1994. godine. Vranjske su, to je poznato i široj javnosti, smetale svim vlastima u Srbiji od režima Slobodana Miloševića do današnjih dana, upravo zato što su izveštavale o zloupotrebama – najčešće o korupciji i organizovanom kriminalu. Metode pritisaka su bile raznovrsne – od direktnih pretnji njemu i njegovoj porodici i njegovim kolegama u Vranjskim, preko uništavanja imovine (pljačka redakcije, razbijanje automobila), do finansijskih pritisaka (posebno ove godine – otkazivanje ugovora o oglašavanju, odbacivanje projekta na konkursu grada Vranja za finansiranje medija po prvi put).

Veoma je važno naglasiti da je poslednjih godina uobičajena forma pritisaka (pretnje i napadi) zamenjena perfidnijim i indirektnim pritiscima, uključujući i selektivne detaljne inspekcije pojedinih, često kritički nastrojenih medija, koje se – iako u skladu sa zakonom – koriste za iscrpljivanje medija i zaposlenih. S druge strane, novinari Vranjskih su za svoj rad dobijali brojna profesionalna priznanja (5 godišnjih nagrada za istraživačko novinarstvo koje dodeljuje NUNS u saradnji sa Ambasadom SAD).

Glavni urednik Vukašin Obradović je jedini novinar u Srbiji koji je dobio tri najznačajnija priznanja za novinarstvo – nagradu “Stanislav Marinković” za novinarsku hrabrost i posebne domete u istraživačkom i analitičkom novinarstvu, nagradu “Jug Grizelj” za dostignuća u istraživačkom novinarstvu u službi razvijanja prijateljstva među ljudima i uklanjanja granica među narodima i nagradu “Dušan Bogavac” za etiku i hrabrost.

U 2009. godini Misija OEBS-a u Srbiji dodelila je Vukašinu Obradoviću nagradu “Ličnost godine” za podršku demokratskih principa nezavisnog izveštavanja i objektivnosti, i za promovisanje međuetničkog dijaloga i saradnje između Srba i manjinskih zajednica u južnoj Srbiji.

Vukašin Obradović je bio i predsednik NUNS-a u dva mandata (2010-2014; 2014-2017.)”, navodi se, između ostalog, u pismu NUNS.