NUNS poziva Tužilaštvo da reaguje povodom cenzure SNS u Zaječaru

0
283
Source/Author: NUNS

ZAJEČAR, 24.04.2017. – Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije protestuje zbog jučerašnjeg skandaloznog postupka izbornog štaba Srpske napredne stranke u Zaječaru prema novinarima.

NUNS ocenjuje da je reč o cenzorskom ponašanju i direktnom ataku na slobodu informisanja koju garantuju međunarodne konvencije, Ustav i zakonodavstvo Republike Srbije i poziva Tužilaštvo da po službenoj dužnosti pokrene postupak protiv vinovnika ovog grubog incidenta.

Izveštačkoj ekipi N1 juče je zabranjeno snimanje u krugu izbornog štaba SNS u Zaječaru, a nepoznato lice izguralo novinarku Gordanu Bjeletić iz stanačkih prostorija.

Na pitanje novinarke u vezi sa procedurom praćenja izbora i saopštavanja rezultata, odgovor je bio: Izlazi napolje. Odmah zatim jedan od prisutnih članova nasrnuo je novinarku N1.

Članovi SNS su se na isti način ponašali i prema novinarima B92 i Istinomera kojima su bez ikakvog obrazloženja zabranjivali da snimaju.

Na pitanje zašto novinari ne mogu u izborni štab SNS, član te stranke i predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić odgovorio je da nikome od novinara nije dozvoljen ulaz.

Posmatračka misija CRTA objavila je da je nekoliko mladića nasrnulo na CRTINOG posmatrača prilikom pokušaja da zabeleži aktivnosti ispred štaba SNS gde se okupio veći broj ljudi i vozila sa registarskim tablicama iz Raške, Kosovske Mitrovice, Negotina i Bora. Oteli su mu telefon i izbrisali fotografije uz povike “nemoj da nas slikaš i nećeš imati problema”, navodi se u saopštenju CRTE.