Osuda nezakonitog hapšenja novinara u Skoplju

0
187
Source/Author: Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara
Source/Photo: TV21 Skoplje

SKOPLJE, 03.11.2017. – Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara koja zastupa više od 7.800 članova, najoštrije osuđuje pritvaranje snimatelja TV21 Ibrahima Mahmuta i fotografa sa Kosova Bljerima Uke tokom izricanja presude u slučaju “Divo naselje”.

Poražavajuće je da se incident dogodio 2. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima. Takvo ponašanje institucija prema novinarima je potpuno neprihvatljivo i ima za cilj zastrašivanje novinara i podsticanje samocenzure prilikom izvještavanja o pojedinim sudskim postupcima.

Kolege Mahmuti i Uka, šest sati su zadržani u policijskoj stanici, uz objašnjenje da su snimali sudije na suđenju. “Očekujemo da policija ozbiljno istraži ovaj incident i izrekne odgovarajuće sankcije. Samo otvorenim dijalogom između novinara i odgovornih institucija možemo promijeniti lošu praksu nekažnjivosti za zločine nad novinarima”, izjavio je Naser Selmani, predsjednik Udruženja novinara Makedonije.

Regionalana platforma zahteva od makedonskih vlasti da odmah istraže pomenuti slučaj i sve prethodne napade na novinare, i da sankcionišu počinioce.

Regionalna platforma podržava Udruženje novinara Makedonije i njihove napore da zaštite novinare i slobodu govora. Istovremeno, pozivamo međunarodne organizacije da izvrše dodatni pritisak na makedonske vlasti da poštuju slobodu izražavanja i slobodu medija i da osiguraju bezbjednost novinara.

Svaki napad na novinare je napada na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije