Policija četiri meseca nije identifikovala sve napadače na novinare na mitingu SNS-a

0
405
Source/Author: Insajder
Source/Photo: Foto: Pixabay

BEOGRAD, 02.10.2017. – Skoro četiri meseca nadležni organi u Srbiji ne mogu da utvrde ko je napao, pretio i maltretirao novinare i fotoreportere tokom mitinga Srpske napredne stranke, povodom inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, 31. maja, u blizini Skupštine Srbije.

Dok Prvo osnovno tužilaštvo navodi da još čeka dopunski izveštaj Ministarstva unutrašnjih poslova, u policiji danas nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje zašto im je potrebno toliko vremena da identifikuju napadače, imajući u vidu da su se incidenti dogodili u centru grada koji je pokriven kamerama.

Kako je rečeno Insajderu u Prvom osnovnom tužilaštvu, policija još nije dostavila dopunski izveštaj i informacije o slučaju napada i maltretiranja novinara na skupu SNS.

U tužilaštvo navode da su za sada identifikovani napadači na novinarku Danasa Lidiju Valtner, kao i na jednog foto-reportera. Međutim, tužilaštvo još  čeka dopunski izveštaji policije o napadu na novinare koji se dogodio na drugoj lokaciji prilikom istog mitinga. Tada je novinarima Insajdera i VICE-a pretila grupa mladića, koji su za tužilaštvo još nepoznati.

Podsetimo, novinarka Insajdera i fotograf i novinar VICE-a, koji su hteli da fotografišu grupu momaka koji su pravili incidente ispred Skupštine Srbije, napadnuti su verbalno uz pretnje. Tada je nepoznata grupa mladića opkolila je novinare i fotoreportera i pretila da će ih fizički napasti ako ne prekinu da fotografišu uz konstataciju da „ništa ne sme izaći u javnost“.

Na konstataciju novinara da rade svoj posao i da će pozvati policiju, rečeno im je da „im policija ne može pomoći“. Policija je sve vreme stajala preko puta i gledala šta se dešava, a novinare koji su im se obratili i rekli da se ne osećeju bezbedno,  samo je uputila da se, ukoliko žele, okolnim putem vrate na skup pristalica Aleksandra Vučića ispred Doma Narodne skupštine.

Istovremeno, nekoliko stotina metara dalje napadnuta je i novinarka Danasa Lidija Valtner i novinarka Radio Beograda.

Novinarka Valtner pokušala je telefonom da snimi incident tokom mitinga kada joj je jedan od članova obezbeđenja skupa prišao i hteo da joj otme telefon. Nakon toga, na nju je fizički nasrnuo aktivista SNS i odgurao je sve do Pionirskog parka.

Odmah sutradan, Prvo osnovno tužilaštvo pokrenulo je objedinjeni postupak povodom napada na novinare na skupu pristalica Srpske napredne stranke kod Skupštine Srbije.

Novinari su u okviru ovog postupka Tužilaštvu dali izjave i dostavili sve fotografije i snimke o ljudima koji su ih na tom mitingu napali i pretili im.